blog

Kees, Mura en de VCA

bouwbreed Premium 800

Kees, Mura en de VCA

Het moest er een keer van komen; mijn VCA-VOL behalen. Er ging een wereld voor mij open.

Van gelaatsbescherming tot controles van slijpschijven, van werken in besloten ruimtes tot snuitjes en steekflenzen. Na de nodige studie-uurtjes was er de dag van het examen. In een buurthuis moest ik mij melden, net als een paar markante vakmannen. Allemaal voor VCA-basis of VOL. De examinator nam zijn rol uitermate serieus en gaf dito toelichting. Over meerkeuze- en matrixvragen en over de computer. Na een half uur verlieten de eerste VCA basis-kandidaten de ruimte, met niet altijd een succesvol resultaat. De VCA-VOL -materie en het examen durf ik best pittig te noemen. Daarnaast moet je begrijpen hoe dit soort toetsen werkt, dat je vragen moet ontleden, hoe je matrixvragen beantwoordt en dat je een soort logica in de beantwoording moet aanhouden.

Ik ken een Kees en een Mura. Kees is al 30 jaar een vakman en incidentloos. Zo een die als vierjarige al zelfstandig lego voor een tienjarige in elkaar zette. Mura heeft in zijn geboorteland ook de nodige wegen aangelegd, maar zijn werk is waarschijnlijk nu verwoest. Bij beiden hangt het VCA-basiscertificaat als een molensteen om de nek, het lukt ze niet, ondanks alle hulp. Ik begrijp dat. Als lezen en schrijven niet je beste kant is, als je dyslectische bent of de toets niet in jouw moedertaal beschikbaar is, dan heb je al een klus aan het ontleden van de vragen. Ik pleit voor een alternatief als het schriftelijke examen niet lukt, een mondeling praktijk VCA-basis. Dan ook specifiek voor jouw vakgebied. Een ochtendje theorie, tussen de middag een paar kennisvragen en in de middag kennis toetsen in de praktijk. Alle ‘Kezen en Murannen’ hebben we namelijk nodig, ‘ontslag door ontbreken VCA-basis’ is voor mij onacceptabel en zeker niet gewenst. Ik zou haast een geel hesje aantrekken in plaats van een oranje en de barricades opgaan voor Kees en Mura.


Karin Rog, Directeur Klant & Markt ReintenInfra BV

Reageer op dit artikel