blog

Alleen nog maar mooie dingen …

bouwbreed 1328

Alleen nog maar mooie dingen …

U heeft ‘m vast gezien. Frekkel, het hondje in de reclame voor de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. 

De opmerking van z’n baas dat hij alleen nog maar mooie dingen wil in zijn leven als hij de hoofdprijs wint, blijft maar naklinken in zijn hoofd. Bij die mooie dingen hoort hoe dan ook een andere hond. Want Frekkel is niet mooi, hij is lelijk. Hij kijkt nog eens in de spiegel en hij weet het zeker. Hij past niet in het toekomstplaatje van z’n baas. De prachtige hond die hij zag toen ze het Staatslot gingen kopen, zoiets zal het wel worden. Frekkel trekt z’n conclusies en sluipt het huis uit.

Ik moest denken aan het congres Nederland Veranderd/t waar we met het Herbestemmingsteam een spel presenteerden. Ja, Nederland is veranderd en gaat zeker nog meer veranderen. Tegelijk is er veel moois en lelijks dat afgedankt wordt. Gebouwen die met hun staart tussen de benen proberen om er tussenuit de knijpen omdat ze niet meer passen in het mooie toekomstplaatje dat de eigenaar of anderen hebben. Niet zelden omdat de hoofdprijs wacht als er iets nieuws gerealiseerd kan worden.

Met ruim 30 deelnemers speelden we op Nederland Veranderd/t voor het eerst ‘RESTORY, the storymaker for vacant plots and buildings’. Dan blijkt een afgedankt gebouw een smaakmaker te kunnen zijn. Een plek waar oude en dierbare herinneringen worden opgehaald en nieuwe verhalen geboren kunnen worden. Waarom zou je het inruilen voor een mooie hoofdprijs zonder geschiedenis?

Frekkel had toch de verkeerde conclusie getrokken. Z’n baas zocht overal, hing briefjes op en zat thuis verslagen aan de keukentafel terwijl buiten een gure storm te keer ging. Totdat de bel ging. Frekkel was gevonden en de vinders kregen als beloning het Staatslot. Een kans op 30 miljoen in ruil voor een lelijk hondje.

Een gesloopt gebouw is niet meer terug te vinden. Briefjes ophangen en beloningen beloven helpt niet. Dus doe meer dan een beetje je best voor een nieuwe bestemming van dierbare gebouwen. Dat levert in 2019 en verder vast veel mooie momenten op.


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Ps. Lees ook ons manifest dat tegelijk met RESTORY verscheen.

 

Reageer op dit artikel