blog

2:3

bouwbreed Premium 663

2:3

Recent verdiepte ik me in een niet-beursgenoteerd ‘groot’ middelgroot bouwbedrijf. Wat me eigenlijk niet meer loslaat is dat het bedrijf zijn bouwprojecten maakt met meer externe werknemers dan met eigen. De verhouding is 2 eigen tegen 3 externe werknemers.

Het bedrijf haalt zelden de Cobouw met zeperds. Dus ze zijn goed in staat het werk met veel externen te organiseren. Dat een bedrijf op deze manier kan bouwen staat met andere woorden niet ter discussie. Overigens ook niet dat het 2:3 is en geen 1:5 of 5:1. Dat moeten bedrijven zelf weten als ze hun werk maar goed doen en binnen budget blijven. Overigens, het zou zo maar eens kunnen zijn dat die 2:3 de verklaring is dat ze concurrerend zijn en/of binnen budget blijven.

Toch is dat niet het punt dat ik wil maken. Bedrijven die zoveel uitbesteden of zoveel mensen inhuren gaan vaak anders om met deze ‘externen’ dan met eigen personeel. Ze vinden nogal eens dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de specifieke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de ‘externen’. In het personeelsbeleid van het bedrijf waarmee deze column begint wordt zelfs met geen woord gerept over de ‘externen’, terwijl er daarvan meer op de bouwplaats rondlopen dan eigen mensen.

Interessant is de vraag wat het nieuwe ‘normaal’ is. Allemaal in dienst bij dat middelgrote bedrijf, dat is waarschijnlijk 20e eeuws denken. Maar wat dan wel? Zorgen voor je eigen mensen en de relatie met ‘externen’ van je afregelen regelen via contractafspraken? Of iets nieuws bedenken waardoor al die mannen en (enkele) vrouwen die samen aan een project werken onderdeel zijn van die gezamenlijke onderneming (in de betekenis van ‘operatie’).


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel