blog

Ze verdienen meer dan bejaarde ideeën

bouwbreed 807

Ruim 10 jaar geleden was ik in verwondering in de US waar active adults de dienst uitmaken. In leefgemeenschappen voorkomen ze eenzaamheid en blijven ze zo lang mogelijk gezond doordat ze met elkaar actief blijven.

Ze verdienen meer dan bejaarde ideeën
Suzanne van de Kerk

Voorzieningen worden intensief gebruikt en aan activiteiten, deels professioneel gestimuleerd maar grotendeels door bewoners, wordt actief deelgenomen. Gelukkige bewoners in een leefomgeving met gelijkgestemden.

In Nederland is een dergelijk respect en (andere) aandacht voor senioren welkom. Veel aannames zijn bejaard. Zoals het idee dat senioren niet willen verhuizen en liever wachten tot het moet door problemen met hun gezondheid. Want is er wel genoeg interessant aanbod voor deze (terecht) kritische doelgroep met veel woon- en leefervaring? Zeg nou eerlijk, ‘we’ komen vaak niet verder dan het standaard programmeren van appartementen.

Een positieve ervaring was het congres ‘nieuwe vormen van wonen voor senioren’ van Vastgoedjournaal met organisatie van Stijlvol Ouder dat vorige week plaatsvond. De nadruk lag op hoe het wél kan! Veel verschillende initiatieven werden uitgelicht die met succes van de grond komen. Opvallend vaak met senioren zelf aan het stuur. Dat geeft energie, leidt tot verbinding en geeft vertrouwen in de toekomst. De goed voorbereide dagvoorzitter Erica Terpstra voedde dit nog eens extra met haar enthousiasme en bewonderenswaardige betrokkenheid.

Ik mocht er vertellen over ParkEntree, het eerste Senior Smart Living project van Nederland. In Schiedam namen na jaren van inzet van gepassioneerde collega’s en partners Beyond Now en INBO vorige week de eerste senioren de sleutel van hun nieuwe huis in ontvangst. Tegelijkertijd is ook de bouw gestart van het appartementencomplex met daarin ook de ParkEntree Lounge. In deze gezamenlijke ruimte kunnen bewoners elkaar straks ontmoeten en activiteiten ontplooien. Zelf, of met inspiratie en ondersteuning van de hospitality manager. Tijdens de feestelijkheden verrasten de toekomstige bewoners ons en de gemeente Schiedam met hun enthousiasme. Onze algemeen directeur vertelde me na afloop: ‘kopers bedankten me nadrukkelijk voor het bedenken van het concept Senior Smart Living. Dan kan je dag toch niet meer stuk?’

Na al deze ervaringen realiseer ik me weer hoe dankbaar ons werk is. Soms staan we door alle uitdagingen en deadlines er (te) weinig bij stil wat onze echte toegevoegde waarde is en wat we met het realiseren van nieuwe concepten voor mensen kunnen betekenen.


Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Reageer op dit artikel