blog

Slapeloze nachten

bouwbreed 858

Slapeloze nachten

Het zal je maar gebeuren. Je bent gevestigd op een speciaal daarvoor bestemd bedrijventerrein waar alleen bedrijven zijn toegestaan. Je bent daar gaan zitten in verband met de duidelijkheid en investeringszekerheid voor je bedrijf. Net als jouw bedrijf kenden veel bedrijven op het terrein om je heen de afgelopen jaren een stevige omzet- en personeelsgroei.

Het terrein waar je bent gevestigd, is een gewilde vestigingslocatie en biedt werk aan duizenden arbeidsplaatsen voor alle type werknemers uit de regio. Op feestjes en verjaardagen vertel je vol trots dat het bedrijventerrein zorgt voor brood op de plank in de regio. Je merkt dat de ondernemers in het gebied ook steeds meer samenwerken en de boel wat netter onderhouden. Natuurlijk ziet het gebied er nog niet helemaal up to date uit en staan er lelijke blokkendozen, maar ja er moet ook gewoon worden gewerkt en geld worden verdiend.

Wat wekt je verbazing. In de media wordt gedaan alsof jouw gebied al bijna op de schop gaat voor grootschalige woningbouw. Je snapt dat er in de regio een sterk tekort is aan woningen, maar er zal toch ook gewerkt moeten worden? De landelijke politiek roept daarbij ook nog eens dat de woningen sneller moeten komen en ‘dreigt’ zelfs met een noodwet en ingrijpen door een Minister. Het is crisis zegt men en andere overheden moeten niet zo moeilijk doen. Je hoort dat er al tekeningen met torentjes worden gemaakt hoe je bedrijventerrein er met die woningen uit komt te zien. Bestuurders roepen zelfs al stoere aantallen van 1000-en woningen die kunnen worden gebouwd in jouw gebied. Er schijnt immers een nieuwe wet te zijn die alles mogelijk maakt; de Omgevingswet.

Je belt toch maar eens met de ondernemersvereniging wat er nou allemaal aan de hand is en waarom ‘over’ en niet ‘met’ ondernemers wordt gesproken. De gemeente weet toch dat hier honderden bedrijven en duizenden banen zijn gehuisvest? Ze weten toch dat je hier net als vele andere ondernemers bent gevestigd, omdat je wat geluidshinder veroorzaakt en jouw vervoersbewegingen niet passen in een woongebied? Na lang doorvragen, weet niemand waar een deel van de bedrijven heen zou moeten worden verplaatst. In de regio zou nog wel ruimte zijn om te ondernemen, wordt ons gezegd. Maar waar dan? En wie betaalt de verplaatsing? En waarom moet ik eigenlijk verplaatsen? Wat betekent dat voor mijn werknemers, leveranciers en klanten? Als ondernemer krijg je er slapeloze nachten van…


Cees-Jan Pen, Lector De Ondernemende Regio, Fontys Hogescholen    

Reageer op dit artikel