blog

Karkassen in de woestijn

bouwbreed 835

Karkassen in de woestijn

Natuurlijk weten we dat ze bestaan. Spooksteden in Spanje. Maar wie neemt er ooit de moeite die te gaan bekijken? Het is een mooie bezigheid met slecht weer. Grijstinten zorgen dan namelijk voor het ideale decor.

Het is een mooie bezigheid met slecht weer. Grijstinten zorgen dan namelijk voor het ideale decor. Een geheime tip voor iedereen die wil begrijpen hoe ongebreidelde vraag, internationale vastgoedontwikkeling en corruptie op elkaar inwerken.

Laten we het niet te ingewikkeld maken. We zoomen in op de brede kuststrook tussen Valencia (het mekka voor liefhebbers van de architect Calatrava) en Cartagena (ooit onderdeel van de handelsroutes van het Byzantijnse rijk). Het is een populair (inter)nationaal vestigingsgebied. En spooksteden zijn daar in alle soorten en maten.

Er zijn gerealiseerde ‘urbanizaciones’ in de kuststrook die een groot deel van het jaar leeg staan. Eindeloze blokken en eentonige hoogbouw wisselen elkaar in een stenig landschap af.

Een vallei verder zijn er in diezelfde kuststrook niet afgebouwde nieuwe dorpen met een beperkte variatie aan typen woningen. Soms een beetje bewoond. De omgeving wordt gedomineerd door industrieterreinen, winkelcentra en armetierige landbouw.

Tenslotte (nog weer een vallei verder van de kust) zijn er nieuwe nederzettingen met meestal maar één type woning waarvan de bouw vaak blijkt te zijn gestaakt. Leegstaande huizen en karkassen bepalen daar de horizon van een landschap dat zich goed leent voor het opnemen van een western.

Nog een vallei verder is de tijd stil blijven staan. Rommelige, nietszeggende, ontvolkte dorpjes met een enkel verdwaald, stand alone resort. Reservelocatie voor ontwikkelaars, zullen we maar zeggen.

Van afmaken waar ze aan begonnen zijn, houden ontwikkelaars niet. In de tweede en derde vallei spookt het, maar aan de kust en in de eerste vallei bepalen kranen weer de horizon. De laatste ongebruikte kavels en de spaarzame overgangsgebieden zijn daar nu aan de beurt. De geschiedenis herhaalt zich. Of heet dit vooruitgang?


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

Reageer op dit artikel