blog

Nu of Nooit!

bouwbreed 742

Nu of Nooit!

Na maanden van tropische lange dagen zijn we toe aan een traditionele herfst. Net als velen met mij ben ik aardig in verwarring geraakt door de hoge temperaturen die zelfs tot aan de herfstvakantie aanhielden. Genietend van een latte macchiato onder een oktoberzonnetje van 30 graden Celsius hoorde ik andere terrasbezoekers grappen dat de Klimaatverandering lang zo gek nog niet is. Gelukkig realiseren steeds meer mensen dat er echt wel iets aan de hand is. Op verjaardagfeestjes gaat het steeds vaker over hoe we uiteindelijk van het aardgas af gaan.

In eerdere columns vroeg ik mij af wat de optimale mix zou kunnen zijn om mensen te stimuleren spontaan te gaan verduurzamen? De wortel, de tamboerijn of de stok?  En of we in Nederland een ‘groene dictator’ nodig hebben? De geponeerde stellingen hebben in ieder geval de nodige discussies los gemaakt. Zo was ik blij verrast met de opmerkingen van Klimaattafelleider Diederik Samsom in het tv-programma Buitenhof. Hij vindt dat het beter is om niet te verduurzamen op basis van een  ‘dwingende’, maar beter op een ‘dringende’ toon. Het zogenaamde ‘natuurlijk moment’, dus bij aankoop van de woning of verbouwing is, aldus Samsom, dé ideale aanleiding om te verduurzamen.

In ’s-Hertogenbosch informeert een coalitie van gemeente, architecten, makelaars en hypotheekadviseurs verenigd in een innovatieve aanpak genaamd ‘Nu of Nooit’, bewoners tijdens de aankoop van een woning over slimme en duurzame verbouwingsmogelijkheden. Mijn collega Brigitte Berends doet hetzelfde bij het verruimen van haar eigen woningoppervlakte. Ze koos voor optimale isolatie, omdat het er anders waarschijnlijk niet meer van zou komen.

Tegelijkertijd zien we dat een natuurlijk moment en verduurzaming nog niet als vanzelf bij elkaar komen. Daarvoor moeten wij met elkaar nog veel meer ervaringen opdoen en aannemers, installateurs, makelaars, taxateurs telkens wijzen op de noodzaak om ondernemend met elkaar samen te werken. Huiseigenaren willen best wel verduurzamen bij natuurlijke momenten als ze daarbij goed worden gegidst er oplossingen eenvoudig beschikbaar zijn en uiteraard goed worden uitgevoerd. Het is Nu of Nooit.


Peter Linders
Programmaregisseur van het Europese OpZuid programma SBNoM en partner bij Kwartiermakers in de Bouw.

Reageer op dit artikel