blog

Extra huiswerk

bouwbreed 627

Extra huiswerk

Afgelopen week zat ik in een achtbaan die ging van groot enthousiasme naar een dieptepunt in de wil tot innoveren.

Op 4 oktober was Diederik Samsom een belangrijke keynote speaker op ons kennisevent en werd het enthousiasme aangewakkerd, doordat hij vol vuur vertelde over de Klimaattafel bebouwde omgeving. Een dag later bleek dat de overheid hem terugfloot en hij opnieuw aan de slag moet met zijn aanpak. Op 9 oktober werd de overheid zelf in hoger beroep weggevaagd door de aanklager, klimaatorganisatie Urgenda. De uitspraak van drie jaar geleden blijft onverminderd staan: de uitstoot van broeikasgassen moet in 2020 met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Werk aan de winkel, is een understatement. Voor de Nederlandse overheid en Diederik Samsom zijn er bergen extra huiswerk bij gekomen.

De achtbaan kreeg een vervolg op een ondernemersbijeenkomst waar ik geschokt werd door het feit dat een groot deel van mijn (bouw)collega’s helemaal niet bezig is met die klimaattoekomst. ‘Er is meer dan genoeg werk, dus het zal mijn tijd wel duren’ lijkt het adagium te zijn.

Ik heb begrip voor de waan van de dag en het politieke spel. Maar de realiteit is dat de klimaatproblematiek zich blijft opstapelen. Voor ondernemers liggen er belangrijke kansen in het realiseren van aardgasvrije wijken en het nog verder terugdringen van verspilling en CO2-uitstoot. Achteroverleunen heeft nog nooit een ondernemer doen floreren. Duurzaamheid daargelaten, is niets doen ook bedrijfsmatig gezien onhandig. Je volgende project is doorspekt met nieuwe eisen, duurzame maatregelen en groenere manieren van werken. Als je daar nog nooit iets mee gedaan hebt, sla je niet alleen een flater naar je opdrachtgever, maar denk ook eens aan de oplopende faalkosten en je laat ook rendement liggen.

Op deze plek wil ik nogmaals de bouwkolom oproepen: doe je huiswerk!

We moeten het echt zelf doen. Dit geldt voor het gezonder maken van ons leefklimaat, maar het is ook leuk voor jezelf en voor de mensen in je onderneming om op deze manier te werken aan het voortbestaan van je bedrijf. Een gewaarschuwd mens…


Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

 

Reageer op dit artikel