blog

Druk van de ketel halen

bouwbreed 631

Druk van de ketel halen

Goed aan het idee was dat tijdelijke oplossingen kunnen helpen de druk van de ketel te halen. De vraag is alleen: hoe doe je dat dan? Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. We hebben drie dingen nodig: grond, tijdelijke huizen en mobiele bewoners.

Eerst de grond. In de Randstad zijn er honderden hectares door gemeenten in reserve gehouden voor toekomstige bouwopgaven en vaak hebben projectontwikkelaars en bouwondernemingen alleen al daarom (een deel van) die gronden aangekocht. Die gronden kunnen relatief snel beschikbaar zijn voor tijdelijk gebruik.

Dan de tijdelijke huizen. Iedereen die goed is ingevoerd in de markt van gebruikte bouwketen en woningen voor asielzoekers weet dat er in no time tienduizenden eenheden beschikbaar zijn.

Vervolgens die mobiele bewoners nog. Die zijn er op papier, maar of ze daadwerkelijk komen hangt van de propositie af. Er wordt gevochten om volkstuinen, dus het gaat om dat type aanbod. Dan gaat het om de bereikbaarheid van de plek. De prijs. De ruimtelijke kwaliteit (groene omgeving als het buiten de stad is; dichtbij voorzieningen als het in de stad is). En de positie (is dit voorlopig de beste optie?). Van politici vergt het verbeeldingsvermogen en moed. Van ontwikkelaars een combinatie maatschappelijke verantwoordelijkheid en eigen belang. Zo ontstaat een groep potentiële klanten, die op termijn iets meer permanents willen huren of kopen.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel