blog

Verandering

bouwbreed 1293

Verandering

Eigenlijk is het nooit goed. In de crisisjaren kwamen bouwbedrijven om van de honger. Er waren te weinig opdrachten, met als gevolg ontslagen en zelfs faillissementen. Maar nu het beter gaat met de economie, nu de vraag naar nieuwe woningen enorm is, hebben aannemers het nog steeds lastig.

Voor bouwers zijn er te weinig bouwvakkers om de productieaantallen te halen die nodig zijn. En er is een tekort aan materiaal. Ook dat nog. En de bouwkosten stijgen, dus nog steeds kunnen er geen vette marges worden gedraaid.

Zelfs HSB, toch een van de best presterende bouwbedrijven in de sector, ziet de bouw piepen en kraken. “Deze tijd is echt veel lastiger dan tijdens de crisis”, zegt Vos in een gesprek met Cobouw. Een onderaannemer hoefde je vijf jaar terug maar een keer te bellen, dan stond hij klaar. Nu moet je vier keer bellen en ook nog dubbelchecken of hij echt wel komt, zo verhaalt hij.

Het is natuurlijk een merkwaardige situatie in deze tijden van hoogconjunctuur. 75.000 woningen per jaar bouwen. Het lukt niet. Ook al heeft de overheid daar zeker ook schuld aan, de bouw mag zich dat zelf ook aantrekken. Maar doet ze dat wel voldoende? Ik vraag het mij echt af.

Goed, er zijn zeker wel wat innovatieve stappen gezet de afgelopen jaren, maar de woningen rollen nog steeds niet met één druk op de knop uit de fabriek. Een groot aantal van u had dat tien jaar geleden wel voorspeld. Of bent u dat vergeten? Waarom is die doorbraak uitgebleven? Of houdt u misschien liever vast aan oude bouwgewoonten?

De bouw verandert niet zo snel, hoor ik vaak. Ik denk: degene die wel verandert, is straks spekkoper.


Joost Zwaga, adjunct-hoofdredacteur Cobouw

Reageer op dit artikel