blog

Niets

bouwbreed 940

Leve de koning. Hoera, hoera. Eerlijk gezegd heb ik weinig van Prinsjesdag meegekregen. Als journalist wacht je de officiële stukken af, die stipt om 15:15 op de voor de gelegenheid oranjegekleurde website van de Rijksoverheid prijken. Op datzelfde moment stroomt je mailbox vol met niet geheel neutrale persberichten waarmee welbespraakte woordvoerders van ministers je op je wenken bedienen met een Jip-en-Jannekeversie van de vuistdikke rijksbegrotingen.

Niets

Voor dat moment suprême las ik nog even de Troonrede en viel bijna van mijn stoel. Best veel bouw. Zou het dan toch? Vooraf, tijdens de wekelijkse Cobouw-redactievergadering, schatten we zo in dat het kabinet weinig tot niets voor de bouwsector zou doen. We kregen gelijk. Nauwelijks verrassingen, geen briljant plan voor de verhitte woningmarkt – volgens de koning toch een groot probleem. Het tij moet gekeerd las Waterbouwer van weleer Willem eerder die middag nog voor. Management bij speech, meer is het vrees ik niet.

Prinsjesdag wordt sowieso steeds meer een poppenkast, van stoffige hoedjes en wollige woorden. Prinsjesdag moet in het teken staan van ons volk en vaderland en niet van partijpolitiek. Dat is ook een beetje het probleem van dit kabinet. Die vier partijen zijn te dik met elkaar. Cadeautje hier, cadeautje daar, om iedereen een beetje te vriend te houden. Maar de belangrijke problemen zoals de verhitte woningmarkt blijven daardoor liggen als een verlaten oranje vlaggetje na een goudenkoetsparade.

Het tij moet inderdaad gekeerd. Maar zolang het kabinet niets te zeggen heeft over het bouwen van huizen, kan het misschien maar beter ook niets zeggen.

Reageer op dit artikel