blog

Beton leren en thuis slapen

bouwbreed Premium 524

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat Nederland steeds driftiger aan het bouwen slaat. Vooral in de Randstad zie ik grote (infrastructurele) projecten in de startblokken staan. En ook over de Afsluitdijk wordt veel gesproken. Met dat soort projecten aan de horizon wordt 2019 een topper. Dat is goed nieuws. Ook voor de betonbranche. We hebben er lang genoeg op moeten wachten.

Beton leren en thuis slapen

Veel minder vanzelfsprekend dan de economische opbloei, is de manier waarop betonleveranciers met deze groei dealen op de arbeidsmarkt. We hebben het als branche en als individuele bedrijven jarenlang flink voor de kiezen gehad. En dat heeft iets met ons chauffeurs- en materieelbestand gedaan.

Bij Mebin hebben we in het afgelopen jaar flinke stappen gezet. Met een eigen CAO waar ook de chauffeurs onder vallen, rijden we eind dit jaar met zo’n zestig extra chauffeurs en 34 extra voertuigen door het land. Dit in vergelijking met een jaar geleden. Die groei is noodzakelijk, maar het is bepaald niet vanzelfsprekend dat chauffeurs in de beton komen werken. Binnen Mebin werken we nauw samen met uitzendbureaus. Vele chauffeurs hebben op uitzendbasis in moeilijke jaren klaargestaan voor Mebin. We hebben ze goed leren kennen en het is dan ook fair om deze mensen als eerste een kans te geven op een vaste baan. Op die manier hebben we heel wat al bekende collega’s kunnen verwelkomen.

Daarnaast benaderen we actief de externe logistieke arbeidsmarkt. Naast goede arbeidsvoorwaarden zijn opleidingen belangrijk. Jaarlijkse scholing “op kosten van de zaak” op gebied van bijvoorbeeld veiligheid, rijden in een betonmixer, klanten- en betonkennis. Mensen willen zich immers ontwikkelen. Daarnaast willen veel chauffeurs graag, na een aantal jaren internationaal, ’s avonds en in het weekend thuis zijn. ‘Beton leren en in je eigen bed slapen’, noem ik dat.

Het geeft vertrouwen om te zien dat de eerste 40 chauffeurs binnen zijn. Op naar de volgende ronde van 20.


Ronel Dielissen–Kleinjans, algemeen Directeur Mebin

Reageer op dit artikel