blog

Duurzaam geklets

bouwbreed 763

Duurzaam geklets

De essentie van mijn vorige blog zat hem vooral in een duidelijke definitie geven aan begrippen als circulaire economie en duurzaamheid. Het begint met dezelfde taal spreken. Van daaruit kun je heldere doelstellingen formuleren en verder bouwen. Waarschijnlijk kom je dan al snel tot de conclusie dat je de geformuleerde doelstellingen niet alleen kunt behalen. In een circulaire economie is samenwerken onmisbaar. We zijn namelijk van elkaars producten en/of diensten, maar ook krachten, afhankelijk.

Als je erover na gaat denken, staat dit een beetje haaks op de huidige manier van werken. We hebben overal processen in onderdelen geknipt om dat onderdeel zo efficiënt mogelijk in te richten. Het gaat dan ook vaak over de prestatie van dat onderdeel, niet het geheel.

Hoe organiseren we dan de benodigde samenwerking voor een circulaire economie? Als we binnen een organisatie al niet samenwerken, hoe moet dat dan tussen organisaties? In de cursus ‘Ketensamenwerking in de circulaire bouw’, die ik zojuist heb afgerond, kwam dit uitgebreid aan bod.

Circulair samenwerken

Samen met opdrachtgevers en –nemers hadden we het gesprek hoe een dergelijke ketensamenwerking eruit kan zien. Buiten deze cursus is het trouwens sowieso een hot item. Valt me op dat dit bijna overal het onderwerp van gesprek is. Denk je ergens inhoudelijk voor naartoe te gaan, eindigt het vaak over ‘hoe organiseer je het?’.

De conclusie is ook overal hetzelfde: we willen meer samenwerken, we willen van de traditionele opdrachtnemer-opdrachtgeversverhouding af, we willen samenwerken om maatschappelijke opgaven aan te pakken. We weten en willen het allemaal, maar toch doen we het niet of nauwelijks! Een veel voorkomende reactie hierop is: lef hebben en gewoon doen.

Volgens mij kunnen we dat namelijk ook nog eens goed. Nederland heeft een ontzettend hoog ondernemersklimaat. We zijn aanpakkers, doeners. Ons kennisniveau is ontzettend hoog. We hebben toch altijd al onze producten, diensten en werkwijzen met de tijd mee ontwikkeld?

Creativiteit

Het spannende is misschien dat je niet weet waar je naartoe werkt. Maar goed, het scheelt dat niemand dat weet.  Dat maakt het juist ook zo leuk. We spreken onze eigen creativiteit weer aan. Buiten dat, je staat er niet alleen voor. Je bent omringt door een hoop specialisme en kennis.

Besluiten die gemaakt moeten worden zullen dan ook echt wel doordacht zijn, kijkende naar wat op dat moment het meest haalbaar is. Sterker nog, we hebben als mensheid zijnde nog nooit zoveel kennis tot onze beschikking hebben gehad. We hebben een bak aan ervaring opgedaan in het verleden. Daar kunnen we alleen maar van leren.

Dus ja, ook ik kom er niet onderuit, en ondersteun het cliché: heb lef en ga het doen. Ik ga in ieder geval op zoek naar samenwerkingspartners die vol enthousiasme deze zoektocht samen willen oppakken. Niet te veel kletsen, gewoon doen.


Climmy Roeffen
Adviseur duurzaamheid bij Kragten

Climmy bouwde ook haar eigen c2c-woning. Ze schreef daar maandelijks over in Cobouw onder het kopje ‘het huis van de toekomst’.

Reageer op dit artikel