blog

Rijken uit het oosten?

bouwbreed 999

Rijken uit het oosten?

Megalomane vastgoedplannen kunnen niet zonder doelgroep. In mijn dorp werd een toren bedacht aan zee van meer dan 50 meter hoog met luxe appartementen. Daar zou vraag naar zijn.

Welke vermogende Nederlanders stonden er aan de gemeentegrens in de rij, omdat er niet genoeg aantrekkelijks te koop is in die prijsklasse? Mwah. Rijke Russen dan? Indiërs of Chinezen? Het verhaal is: er zijn altijd vermogende mensen, die zo’n optrekje er wel bij willen. En dat is goed voor de lokale economie.

Mijn oog valt zaterdag op een advertentie in The Financial Times. Drie woontorens aan zee. In het centrum van Limassol, Cyprus. ‘Trilogy’ heten de drie zeer luxe torens van ca. 150 meter, die verbazingwekkend hoog uit tornen boven de bestaande bebouwing.

Het lijkt wel een stripverhaal dat het moet hebben van de overdrijving. Voor de lokale woningbehoefte van de Cyprioot zal hier niet gebouwd worden. En ook niet voor de doorsnee toerist die Cyprus bezoekt (veel gewone Engelsen, die goedkoop op vakantie willen). In diezelfde zaterdagkrant overigens staat nog zo’n opmerkelijk project.

Brrrr

Nu in het centrum van een schattig Zwitsers dorpje aan het meer van Luzern. Zo’n dorp dat gedomineerd wordt door gebouwen uit de fin de siècle. Stel je voor: een grote, open parkeergarage in lagen aan het meer met daarop drie strakke kapitale villa’s, afgewerkt met wat gras, struiken en drie bomen van een beroemde Italiaanse landschapper. Het historische boothuis ligt daar zo ongeveer onder. Brrrr.

Wat hebben dit soort projecten nu eigenlijk gemeen? De doelgroep (rijken uit het oosten?). Ontwikkelaars en financiers zonder respect voor de omgeving. Gemeentebestuurders die blind zijn en in sprookjes geloven. Een aantrekkelijk fiscaal klimaat. Oh ja, en geen krachtig georganiseerde groep van (lokale) tegenstanders.

Lenny Vulperhorst
Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel