blog

Ongekend

bouwbreed Premium 613

Ongekend

Het is druk in de bouw. Een beetje boel druk zelfs. En die drukte lijkt met de dag toe te nemen. Van de week kwam het bericht naar buiten dat BAM de verbouwing van een oude gevangenis niet kan starten. Omdat de aannemer niet voldoende handjes beschikbaar heeft. Ongekend, lang niet meer voorgekomen. Maar wel de werkelijkheid van het moment.

Uitzendbureaus en detacheerders worden overspoeld met aanvragen. Of ze alsjeblief nog een paar timmermannen of lassers kunnen leveren. Maar ook zij lopen tegen de grenzen aan. Ze zijn er gewoon niet. Niet meer. Belt u later maar terug!

Komende jaren zijn er alleen al in de afbouwsector 14.000 extra arbeidskrachten nodig, becijferde het EIB deze week. En o ja, de inframarkt begint ook aan te trekken.

De vakmannen die er wel zijn, vragen – logischerwijs – de hoofdprijs. Ook dat is de keiharde werkelijkheid. Na jaren van crisis zijn de rollen op de arbeidsmarkt volledig omgedraaid. Niet de bouwers, maar de bouwvakkers staan nu op pole position. Dat is even wennen, ja.

De nieuwe bouw-cao laat zien waar die nieuwe werkelijkheid toe leidt. Vakbonden sleepten een loonsverhoging van 5,35 procent over twee jaar uit de onderhandelingen. Voor de werknemers fantastisch. Natuurlijk. Ze verdienen het ook.

En de bouwbedrijven dan? Die maken zich ondertussen zorgen. Nu de bouw eindelijk weer lekker draait, krijgen ze te maken met hogere kosten voor materiaal en personeel. De marges, die toch al dun waren, zullen er niet snel beter van worden. Het verhaal van Bouwgroep Moonen is bekend. De Brabantse bouwer moest onlangs het onderspit delven. Het begin van een nieuwe crisis?


Joost Zwaga, adjunct-hoofdredacteur Cobouw

Reageer op dit artikel