blog

De prijs en verder niks!

bouwbreed Premium 576

De prijs en verder niks!

Met ongeloof en verbazing las ik de berichten die de laatste weken in de media – waaronder Cobouw – opduiken over de nieuwste bouwcrisis. Een crisis die voortkomt uit de snelle omslag van gebrek aan opdrachten naar een overvloed in werk. Ongeloof en verbazing vanwege de teneur die uit de artikelen spreekt. Dan doel ik op de beschuldigende vinger naar zzp’ers die de hoofdprijs zouden vragen. Zij zouden hiermee gerenommeerde bouwbedrijven in het faillissement storten, zij veroorzaken dat bouwprojecten stil komen te liggen omdat de kosten de pan uit rijzen.

De oorzaak ligt niet bij de zzp’er maar bij de cultuur van de bouwsector. Een cultuur die voor een belangrijk deel wordt bepaald door de opdrachtgevers in de bouw. Maar ook door de manier waarop door een ieder in de bouw met opdrachtgevers wordt omgegaan. Die cultuur heet ‘Prijs, en verder niks!’. Na jaren waarin je een huis aan de straatstenen niet kwijt kon, knallen de huizenprijzen nu door het plafond. Na jaren waarin vakmensen massaal op straat werden gezet, buitelen bouwbedrijven nu over elkaar heen om die ene metselaar aan zich te kunnen binden. Nog geen 3 jaar geleden mocht diezelfde metselaar droog brood eten met 18 euro per uur. Meer was deze vakman toch echt niet waard. Nu wapperen opdrachtgevers met 4 tientjes per uur. Dat noem ik overigens geen hoofdprijs.

Bernard Wientjes heeft gezorgd dat de bouwsector de status van topsector heeft gekregen. Prachtig! Wil de bouw met recht een topsector zijn dan zal de bouw de huidige vernietigende cultuur moeten ombuigen naar een cultuur genaamd ‘Kwaliteit, en verder niks!’. Een cultuur waarin vakmanschap echt wordt gewaardeerd. In goede en slechte tijden. Een cultuur waarin vakmensen niet langer worden gedumpt in slechte tijden om vervolgens in goede tijden zich verbaasd af te vragen waar de vakmensen toch zijn gebleven. Een cultuur die trots creëert bij mensen die hun ziel en zaligheid verbinden aan de sector. Met zo’n nieuwe cultuur hoeven we niet tevergeefs te knokken om jongeren de bouw in te krijgen.  Dan melden ze zich spontaan aan.

Deze nieuwe cultuur zal het huidige probleem van faillissementen van bouwbedrijven die opdrachten verkregen door te rekenen met te lage tarieven voor vakmensen oplossen. De kosten van bouwprojecten zullen niet langer de pan uit rijzen. Simpel omdat de betrokkenen in de sector anderen – en uiteindelijk ook zichzelf – niet langer kapot concurreren op prijs.


Charles Verhoef, voorzitter Zelfstandigen Bouw

Reageer op dit artikel