blog

Veilig werken

bouwbreed 607

Veilig werken

Afgelopen week was het Bewust Veilig-dag in de bouw. Goed om daar aandacht voor te vragen, want we weten dat het niet altijd goed gaat. De werkdruk is hoog, zaken moeten af. En ondertussen stijgt het aantal doden in de bouw. Het zijn meestal abstracte cijfers die we dan brengen. In 2017 twintig doden. In 2016 waren dat er zestien. In 2015 negen. Geen goede reeks.

Mijn collega Thomas van Belzen maakte een van die doden concreet. Hij beschreef hoe de 21-jarige bouwvakker Haiko onder een muur terecht kwam. En wat de impact is op partner, familie, collega’s en werkgever. Het stuk is nu bijna 52.000 keer bekeken op onze site en dat betekent dat het een gevoelige snaar raakte.

Deze week brengen we een gesprek met drie mkb-directeuren. Ik moest aan Haiko denken toen ik ze hun verhaal hoorde vertellen. ‘Wat is op dit moment hét grootste probleem in de sector?’, vroeg collega Marije de Leeuw aan ze. Hun antwoord: het gebrek aan personeel.

‘De timmermannen die bij ons aan de slag gaan, spreken wel drie talen, maar weten niet goed hoe ze een hamer moeten vasthouden’.

Niet alleen omdat er volgens hen te weinig jongeren zijn die een bouwopleiding volgen, maar ook omdat de jongeren die er wel zijn, belangrijke kennis en kwaliteiten missen. Een van de MKB-ers zegt: “De timmermannen die bij ons aan de slag gaan, spreken wel drie talen, maar weten niet goed hoe ze een hamer moeten vasthouden”.

Hun kritiek is niet nieuw. Voor jongeren is het bouwvak steeds minder aantrekkelijk. Ze moeten doorleren van hun omgeving. Ze willen niet buiten werken en ze willen hun handen niet gebruiken.

Ik kan alleen maar zeggen dat we zuinig moeten zijn op de jongeren die het vak omarmen.

De Haiko die we op deze plek beschreven vond dat hij zijn bestemming had gevonden. Hij vond de bouw geweldig en werd gewaardeerd om wat hij deed en wie hij was. Ik kan alleen maar zeggen dat we zuinig moeten zijn op de jongeren die het vak omarmen. En dat we de omstandigheden moeten scheppen waarin ze ook weer thuiskomen.

Dat heeft namelijk ook effect op het aanzien van de bouw.

Reageer op dit artikel