blog

It giet oan

bouwbreed Premium 675

It giet oan

Ad wilde vandaag schaatsen. Lange afstanden, dus geen shorttrack, het liefst door de polder, over de Meije, een prachtig veenriviertje in Zuid-Holland.

Ad belde wat rond, met vrienden die aan het water wonen. Helaas. Het ijs is niet dik genoeg.

Zelfs Olympisch kampioenen gaan niet over één nacht ijs, dus geef de techniekjournalist van Cobouw eens ongelijk. Als je meters wilt maken, neem je de juiste voorzorgsmaatregelen, mag het aan niets ontbreken, regel je passende kleding, behaaglijke handschoentjes en een Unox-muts.

It giet oan. Bij De Wereld draait door raken Erben Wennemars en Matthijs van Nieuwkerk er niet over uitgepraat. Kwijlend romantiseren ze, vaak al in de vroege nazomer, de barre omstandigheden, de bevroren snorren. Machtig mooi toch! Zelfs de koning reed als prinsje de Tocht der tochten prinsheerlijk uit.

In de bouw giet het vrijwel altijd oan. Weer of geen weer. Ondanks waarschuwingen van de bonden. Of het doorgaat is niet de discussie, maar wanneer het werk eens wordt stilgelegd. Is het ijs niet dik genoeg? Dan leggen we er toch een plank overheen, klunend kom je ook een eind: doorgewinterde vakmannen laten zich niet kisten door een gevoelstemperatuur van -18. En echt waar, ze doen het niet voor het publiek.

Die mentaliteit, dat enthousiasme en het onvoorwaardelijke arbeidsethos moet soms afgeremd. “Dat doen we wel even”, ‘t is prachtig mooi, maar niet altijd even verstandig. Niet voor de mensen zelf, niet voor de mensen eromheen. Ik ben blij dat Ad vandaag niet ging schaatsen. Morgen weer een dag.

Thomas van Belzen, onderzoeksjournalist en presentator van het Cobouw Café
Bereikbaar via 0653866793 of via thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel