blog

Digitalisering is (nog) niet de oplossing

bouwbreed Premium 766

Digitalisering is (nog) niet de oplossing

Op 22 februari mocht ik namens de European Builders Confederation (mkb-bouw) tijdens de EU-Industriedagen samen met collega’s van FIEC (grote bouwers), CECE (materieelproducenten) en CPE (toeleveranciers) een zaal vol belangstellenden onderhouden over digitalisering in de bouw.

De Bulgaarse Minister van EZ Karanikolov opende de sessie met een optimistisch verhaal over al het goeds dat digitalisering in de bouw in petto heeft (ik zal niet beginnen over de Bulgaarse digitale capaciteiten), gevolgd door medewerkers van McKinsey, die digitalisering in vier categorieën verdelen (BIM, tenderen, materieel en 3D-printen), waarmee tot wel 50% productiviteitsstijging kan worden behaald.

Dat moet Wientjes en zijn collega’s van de Bouwagenda als muziek in de oren klinken. Zij zijn al blij met 30%. Toch moeten we niet meteen de vlag uithangen. Vanuit EBC kon ik melden dat veel van onze Europese mkb-ers in het zuiden en oosten over niet veel meer digitale instrumenten beschikken dan de computer van hun administratiekantoor en ook overigens is lang nog niet iedereen zover, dus BIM is voorlopig alleen voor koplopers in de noordelijke EU-lidstaten.

Of voordelen van digitaal tenderen opwegen tegen het fenomeen dat digitaal communiceren meer kapot maakt dan je lief is, kun je vraagtekens hebben zoals ze bij aanbestedingsinstituten, zoals onze eigen ACA-GWG, kunnen aantonen. En de collega van CECE-materieel meldde dat zijn leden wel alles kunnen maken, maar wat heb je aan digitale hulpmiddelen als je geen Wifi hebt in een afgelegen dal in Noord-Italië?

Blijft over 3D-printen. Daar kunnen we op inzetten, want een digitaal geprint stuk kozijnbalk, kan inderdaad vermijden dat je het hele kozijn moet vervangen. Maar aan 50% productiviteitsstijging zijn we daarmee nog lang niet. Wederom vergeet McKinsey dat 99% van de bouwers mkb-ers zijn, die moeten worden geholpen in deze ontwikkeling onder andere door de overheid als launching customer.


Philip van Nieuwenhuizen, voorzitter Mkb-infra

Reageer op dit artikel