blog

Breng de Zuidas tot leven

bouwbreed 1053

Breng de Zuidas tot leven

Amsterdam groeit als kool. Ieder jaar neemt de bevolking met meer dan tienduizend toe en de woningbouwproductie is nog nooit zo hoog geweest. Door de vele nieuwe bouwplannen in Amsterdam zou je de Zuidas bijna vergeten. Terwijl daar hard verder wordt gewerkt aan de ontwikkeling van circa achtduizend woningen en kantoren. Ook de afspraken voor het geheel nieuwe station Amsterdam Zuid met drie treinperrons, metro, tram, bushaltes, wandelpassages, winkels en andere voorzieningen zijn bijna rond. Datzelfde geldt voor het ondergronds brengen van de auto’s op de A10-Zuid waarvoor de werkzaamheden bijna starten. Daar moet het echter niet bij blijven. Voor een bruisende en aantrekkelijke Zuidas zijn treinen, auto’s, bankiers en advocaten namelijk niet voldoende.

Daarom moet er bovenop de infrastructuur een nieuw park (‘Dokdakpark’) komen met groene kwaliteit, aantrekkingskracht en allure. Internationale voorbeelden (High Line, Millenium Park, Jardin Atlantique, Promenade Plantée) laten zien dat dit kan én hoe dit kan. Kunst en cultuur zijn daarin sleutelwoorden. D66 vindt dat met beelden en andere kunstwerken het nieuwe park iets bijzonders kan toevoegen aan de Zuidas en Amsterdam. Extra inzet van de gemeente is hiervoor dan wel nodig. Alleen dan zal het park die topkwaliteit krijgen en daadwerkelijk velen aantrekken. Ook de nieuwe bioscoop op de campus van de Vrije Universiteit, de verschillende Zuidas-evenementen en het toekomstige Design Museum zullen dat doen.

Een tweede hoofdvestiging van de Amsterdamse bibliotheek kan het grote publiek wellicht helemaal over de streep trekken. De Zuidas wordt daarmee pas echt een plek voor alle bewoners en bezoekers van de stad. Het idee van Martin Berendse, de Amsterdamse bibliotheekdirecteur, voor deze nieuwe vestiging op de Zuidas spreekt in elk geval enorm aan. Bibliotheken vervullen namelijk ook in de 21e eeuw een enorm grote functie in de stad. Kennis, cultuur en informatie trekt Amsterdammers van alle soorten en maten nu al naar de bieb bij het Centraal Station en zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten, leren kennen en kennis en ideeën uitwisselen.

D66 ziet de moderne bibliotheek als een ‘droomfabriek’ waar Amsterdammers ideeën en kennis opdoen en daar leren hoe dromen zijn waar te maken. De groei van Amsterdam maakt het nodig dat we weer meer van dit soort plekken krijgen in Amsterdam, waar onder mogelijk deze tweede hoofdvestiging op de Zuidas. Laten we gauw verkennen of dit mogelijk is.

Met kunst en cultuur in het algemeen en wie weet ook deze bibliotheek brengen we de Zuidas pas echt tot leven. Zo wordt het niet alleen een toplocatie voor ondernemers, advocaten, bankiers en reizigers, maar ook voor alle Amsterdammers. Die kans moeten we niet voorbij laten gaan!


Bart Vink en Marcel van den Heuvel
Gemeenteraadsleden D66 Amsterdam

Reageer op dit artikel