blog

Bouwen in de wei?

bouwbreed 840

Bouwen in de wei?

Het zou mooi zijn als we onszelf opnieuw uitvinden. Bouwen in de wei, dat doen we namelijk al. Dagelijks. Kijk maar om je heen. Dus de oproep van onze nieuwe minister voor wonen om ‘buiten’ woningen te gaan bouwen is obligaat.

Een Noordhollandse gedeputeerde riep het ook al: we hebben ruimtelijke uitbreidingsplannen genoeg, nu alleen nog de vergunningen. Het is dus eerder een kwestie van programmeren. Ondertussen is er veel ruimte die we niet (willen) zien. Van overbodige parkeerterreinen tot versleten kantoren. Van niet courante vakantieparken tot leegstaande bedrijfsterreinen. Daar geldt een eenvoudig recept: herbestemmen en slopen of herontwerpen.

Die ruimtelijke mogelijkheden worden nu nog mondjesmaat benut. Neem het voorbeeld van niet meer vitale vakantieparken. Ideale plekken om duurdere nieuwbouw op kleine maar zeer groene kavels te realiseren. Natuurlijk niet als tweede huis maar gereguleerd. Dus voor startende localo’s of voor lokale doorstromers. Een tweede voorbeeld. Een parkeerterrein wordt gebruikt voor tijdelijke tiny houses, bewoond door lokale liefhebbers. Voor we het weten zijn we tien jaar verder.

De minister zou er goed aan doen zich te verdiepen in oud volkshuisvestingsinstrumentarium. Urgentie creëren, daar begint het mee. Wat meer programmeren en reguleren zou aansluitend enorm helpen. Het is niet modieus; het helpt wel.


Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel