blog

Hete herbestemmingen

bouwbreed Premium 870

Hete herbestemmingen

Bouwen, bouwen, bouwen. Woorden die menig bouwer als muziek in de oren zullen klinken. Afgelopen tijd kon je ze overal horen. Het lijkt de enige remedie voor stijgende prijzen en toenemende woningnood. Onlangs kregen we als Herbestemmingsteam de vraag hoe het eigenlijk gaat met herbestemmen. Is daar gelegenheid voor als alle capaciteit nodig lijkt voor nieuwbouw? 2017 zit er bijna op. Een mooi moment om de temperatuur van herbestemming eens te peilen.

Toen ik ruim 10 jaar geleden in de wereld van transformatie en herbestemming terecht kwam ging het vooral over leegstand van kantoren. Van 111.000 gesloopte vierkante meters in 2007 naar herbestemming ruim 1 miljoen vierkante meter in 2016. Is dat voorlopig het hoogtepunt van transformatie? In de Rotterdamse gemeenteraad werd onlangs de vraag gesteld waarom Rotterdam niet in de top 5 van transformatiesteden stond. Na jaren van succes viel daar de oogst in 2016 blijkbaar tegen.

Dat de markt er nu heel anders uitziet dan in 2007, betekent niet dat het leegstandsvraagstuk aan actualiteit verliest. ‘Leegstand daalt, maar blijft structureel hoog’, zo kopt het het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs boven een rapport over ‘Divergentie op de kantorenmarkt’.

En dan hebben we het nog niet gehad over winkels, boerderijen, scholen, zorginstellingen, kerken, kloosters en meer monumentaal erfgoed. Inmiddels hebben afgelopen jaren bewezen dat van ongebruikte gebouwen gewilde ‘producten’ zijn te maken.

Om een beetje indruk te krijgen van de herbestemmingstemperatuur: Hoe houden we herbestemmingsproductie op peil terwijl alle aandacht en energie uit lijkt te gaan naar nieuwbouw? Wat zijn de herbestemmingsopgaven die nu hoog op de agenda zouden moeten staan? Welke actuele ontwikkelingen gaan (kansen op) herbestemming beïnvloeden? En misschien wel de belangrijkste vraag … Wachten we op de volgende crisis of gaan we er nu serieus werk van maken?


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel