blog

Traineeship aankomend toezichthouder

bouwbreed 901

Traineeship aankomend toezichthouder

Meestal begin ik de zaterdagkranten met humor. Youp op de achterpagina van NRC Handelsblad. Een Voetnoot van Arnon Grunberg in de Volkskrant waar ik om moet glimlachen. Helaas ben je meestal met 5 minuten wel klaar.

Maar onder de Voetnoot staat dit keer een advertentie, waarin belangstellenden worden opgeroepen zich te melden voor ‘een traineeship als aankomend toezichthouder met het accent op ervaringsleren en intervisie’. Ik bleef er bijna in. Niet door de tekst, want die is bloedserieus, maar ik probeerde me voor te stellen hoe die mannen en vrouwen er uitzien, die intussen al zaten te zwoegen op hun sollicitatiebrief.

Van die mensen, die van zichzelf weten dat ze het niet kunnen, maar toch zo verschrikkelijk graag willen toezicht houden dat ze op hun 60e leerling-toezichthouder willen worden. Een stage van een jaar. En intervisie in een klasje. Met gelijkgestemde, zenuwachtige lotgenoten. En dan veel praten over wat er zo moeilijk en ingewikkeld is aan het vak en hoe je van je onzekerheden af kunt komen. En natuurlijk van een zwak punt een sterk punt kan maken.

Zou het echt zo moeilijk zijn om aan goede toezichthouders te komen, dat een searchbureau hier energie in steekt? Of is het een slimme manier om binnen te komen bij toezichthouders: ‘als u een plekje hebt dan leveren wij een leerling’. ‘Een wat?’ ‘Een leerling! Maar we hebben ook echte, hoor’.

Genoeg. Vrolijk werd ik weer van een advertentie in The Financial Times. In het Ierse Kilkenny organiseren ze het eerste wereldfestival Economics and Comedy. Het heet Kilkenomics. En er spreken toppers. Van Yanis Varoufakis tot Gillian Tett en Gideon Rachman. Idee. Wat dacht u van een jaarlijks, vrolijk festival in Nederland waar we Falend Toezicht bespreken, becommentariëren en (een beetje) bespotten?Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel