blog

Als een paal boven water

bouwbreed Premium 767

Als een paal boven water

Op de camping in Bakkum hadden mijn ouders een huisje aan het strand gehuurd. Vol verbazing maakte ik als 8-jarige kennis met het verschijnsel eb en vloed. Hoe is het mogelijk? Waar komt het water vandaan en waar gaat het naartoe? Ook grote denkers als Newton, Galileo Galilei en de in Groningen geboren Bernoulli hielden zich met het verschijnsel bezig.

Het (spring-)tij zagen we, zeker na de watersnoodramp in 1953, vooral als vijand. Het strijdtoneel: de kust van Nederland, met de delta als slagveld. Het gevecht met water bracht ons in het verleden veel internationale lof. Maar in de afgelopen decennia is ons denken over het water veranderd. Het tij is gekeerd zou je kunnen zeggen. Het water stond niet meer aan onze lippen en er kwam ruimte voor water in en buiten de stad. Rivieren krijgen de ruimte, gedempte grachten brengen we weer terug en water zien we nu als een ‘partner’ tegen de nieuwe vijand: klimaatverandering, die onder meer hittestress en hevige regenval met zich meebrengt.

Verbindende vriendschap

Hoe mooi is het dan om de volgende stap te kunnen zetten: het water als vriend! Een vriendschap gebaseerd op verbondenheid. In regio Rotterdam is er iets bijzonders aan de gang. De ontwikkeling van de Maas als getijdepark. De rivier als verbindende factor tussen schijnbare tegenpolen. Zoet en zout, hoog en laag, stad en land, mobiliteit en rust, haven en natuur.

Zo zien we slikken en strandjes langs de Groene poort, Schotse Hooglanders op het Eiland van Brienenoord en traptreden die onderlopen bij vloed op de van Ommerenkade.

Verbinden is hier het toverwoord. Blauw, groen, grijs en rood maken hier een fantastisch kleurpalet.

Regio Rotterdam makes it happen. Dat staat als een paal boven water!Fred Bransen, programmamanager ruimtelijke kwaliteit Tauw

Reageer op dit artikel