blog

Hoezo heeft Brabant geen klimaatdoel?

bouwbreed Premium 895

Hoezo heeft Brabant geen klimaatdoel?

Een gerenomeerd onderzoeksbureau had onlangs de energiebesparing in Noord-Brabant op de korrel. Volgens het bureau ligt de energiebesparing in Brabant lager dan gehoopt. En van het Provinciaal nul-op-de-meter-project komt helemaal niets terecht. De provincie mist een klimaatdoel, concludeerden de onderzoekers.

Nu ben ik toevallig zelf een van de aanstichters geweest van de beweging die uiteindelijk heeft geleid tot de Brabant Deal, een samenwerking van 111 partijen uit allerlei bloedgroepen. In de aanloopperiode en direct daarna liepen de deelnemers over van ambitie om met nul-op-de-meterrenovaties aan de slag te gaan. Wat wij als kwartiermakers echter hebben onderschat is dat je met peptalks en perspectieven weliswaar veel mensen dezelfde richting op kan laten kijken, maar het niet vanzelfsprekend is dat er ook dezelfde taal wordt gesproken. Bij elke innovatie zijn er een aantal spelregels. Als je voor het eerst een dergelijke grootschalige samenwerking opzet heb je naast het perspectief ook voldoende tijd nodig, de ruimte om te testen en te falen en een stevige financiële basis om de wedstrijd aan te gaan en te volbrengen.

Niet van ene op andere dag

Dat vertaalt zich niet direct naar harde aantallen. Een andere manier van denken, concepten uitwerken en testen in de praktijk gaat niet van de ene op de andere dag. Uit de samenwerking is in ieder geval een match gemaakt met een kleinere groep van in totaal 16 publieke en private partijen. Dat project heet Sneller en Beter naar Nul op de meter en loopt nog tot en met 2019.

Het kan heel snel gaan

Daarnaast zijn we nog met corporaties en aanbieders uit de Brabantse Deal bezig om negen maanden lang met 5 concrete woningcomplexen aan de slag te gaan in een Brabantse Dealroom – ook wel bekend onder de titel Brabantse Challenge. En of we in 2020 dan 40.000 woningen naar energie-neutraal hebben? Als het nieuwe kabinet de aanbevelingen van Bernard Wientjes overneemt zoals in de Nationale Bouwagenda is geschetst, kan het heel snel gaan want Noord-Brabant heeft het (klimaat)doel wel degelijk scherp.Peter Linders is Programma-regisseur van het Europese OP-Zuid programma; Sneller en Beter naar Nul op de Meter (SBNoM.nl)

Reageer op dit artikel