blog

Rolsteiger van nu is net Lego

bouwbreed 1703

Rolsteiger van nu is net Lego

De regels voor het opbouwen van steigers worden per 1 janauri strenger. Veiligheidsadviseur Adri Frijters meent dat iedereen aan de bak moet. Tsja, we weten allemaal hoe het moet als het ongeval heeft plaatsgevonden.

Valongevallen is het type ongevallen dat het meest voorkomt. Gelukkig hebben we in de bouw ook veel om vanaf te vallen. En als het er niet is maken we het met een vouwsteiger of een rolsteiger. We denken ook allemaal dat je onder de 2,5 meter niet kunt vallen. Leuningen moeten, denken we, pas boven de 2,5 meter. De gezondheidsraad heeft hier een andere mening; ‘Er is geen hoogte waarbij beveiliging niet nodig is.’ In de praktijk zitten de experts en die zien het vaak anders. Sommigen houden het op geen leuning of één leuning ter hoogte van de knieën of net onder de kont. Dan weet je tenminste zeker dat je echt met het hoofd eerst naar beneden gaat.

Tsja, we weten allemaal hoe het moet als het ongeval heeft plaatsgevonden. Opvallend dat dan nagenoeg iedereen weet hoe de werkplek er uit had moeten zien. Jammer dat die kennis niet wordt gebruikt bij het maken en beoordelen van de werkplek voordat het ongeval gebeurt.

Altijd achter leuningen staan

Jaarlijks zijn er ongevallen met Rolsteigers en de Inspectie SZW signaleert elk jaar veel overtredingen. We weten het dus blijkbaar echt niet zo goed als we denken. Om het vallen tegen te gaan is het vanaf 1 januari niet meer toegestaan om zonder leuningen een rolsteiger op te bouwen. Je moet dus altijd achter leuningen staat, ook tijdens het opbouwen. De Inspectie-SZW heeft toegezegd hier ook op te gaan handhaven.

Handhaven, mensen aanspreken die op een ondeugdelijk rolsteiger staan, levert vaak een interessant gesprek op. Moet je eens doen. Met alle mogelijk argumenten wordt onveilig veilig gepraat. ‘Het goed opbouwen kost minstens twee keer zo veel tijd.’ Of ‘Het weglaten van schoren en leuningen scheelt toch een halve dag werk.’ Ten slotte claimt men vaak geen handleiding te hebben of niet te weten hoe het opbouwen zou moeten. Als je dan wijst op de sticker op de frames maar vooral als je verbiedt om verder te werken is de discussie over. Plots wordt het rolsteiger gedemonteerd, herbouwd en dat ook nog eens helemaal volgens de handleiding. En zonder aanwijzingen van mij of een ander.

Ik vraag me in die situaties ook altijd af welke verantwoording en taak de leidinggevende op die bouwplaats zichzelf heeft toebedeeld.

Net meccano of Lego

Nu zijn rolsteigers net Meccano of Lego. Veel onderdelen die op elkaar passen, niet alleen binnen een systeem maar ook nog eens tussen verschillende systemen en merken. Je kunt dus, soms met wat wringen, onderdelen op een niet bedoeld plek plaatsen en zelfs onderdelen van verschillende merken in één configuratie gebruiken. Gelukkig streven de fabrikanten naar minder onderdelen en een afwijkende maatvoering of verbindingen. Dat maakt het voor de bouwers en gebruikers minder gemakkelijk om een rolsteiger verkeerd op te bouwen of op een onveilige werkvloer te staan. Tot die tijd moeten we ons behelpen met een handleiding waar we niet vanaf mogen wijken.

Als we de gewenste rolsteiger niet met de handleiding in de hand kunnen maken, dan moeten we de fabrikant om raad vragen en niet gaan improviseren.

Zoek de verschillen

De leidinggevende heeft bij het opbouwen en tijdens het gebruik de taak om te zorgen dat die rolsteiger ook veilig wordt gebouwd, veilig is, en veilig blijft. Hij doet het spel ‘zoek de verschillen’. Kinderachting en kleuterschool? Maar zijn toezicht en corrigeren niet onderdelen van zijn taak? Weten de mensen niet hoe. Instructie gaat vooraf aan werken en aan het toezicht houden en corrigeren.

Hulp bij de instructie is er in de vorm van opleiding en voorlichting. Mogelijkheden te over om ondersteuning te krijgen. Als onverhoopt de handleiding tekort schiet zal een leverancier best bereid zijn om een voorlichtend praatje en demonstratie te geven. Leidinggevende, wat doe je als de kwaliteit niet gemaakt wordt?

Oké, waarom dan niet ook zo handelen als er onveilig wordt gewerkt? Als we volhouden zullen we minder valongevallen krijgen, maar dan moeten we wel allemaal aan de bak. Het doel; ‘Wil je een goed opgebouwde rolsteiger zien? Moet je op mijn bouwplaats komen!’


Adri Frijters, A3-Arbeidsveiligheids-advisering

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels