blog

Meesterzet of kamikaze-actie?

bouwbreed 744

Meesterzet of kamikaze-actie?

De voorzitter van VNO-NCW (van CDA-huize) hoopt natuurlijk als nieuwe minister van Sociale Zaken “de wet die de arbeidsmarkt verziekt” te veranderen. Daarom durft hij het kennelijk aan het overleg met de bonden te laten stranden.

Dan maar geen “handtekening onder een gezamenlijk ding”. Het is de moeite waard zijn woorden op Radio 1 van 5 september jl. nog eens te beluisteren. Luister dan niet naar de inhoud. Die is eenvoudig: “de arbeidsmarkt is verrot”. Maar let vooral op houding en stijl. Hier spreekt geen autoriteit, maar een autoritaire man, die zichzelf geweldig vindt. “Nederland heeft geen behoefte aan vage teksten…. Ik blink uit door helderheid”.

Dat volk

Als de interviewer een vraag stelt, is de repliek: “heeft u twijfels?” De stijl van praten is ook bijzonder. Werknemers zonder een vast contract noemt hij “dat volk”. De opvatting van bonden doet niet ter zake: “dan roepen de bonden”. En om bewust afstand te scheppen is een formulering als “mijn vriend van de vakbeweging” (die er niets van snapt) natuurlijk zeer effectief.

Simpel wereldbeeld

Het is overigens niet zo eenvoudig deze stijl te typeren. Bot? Provocerend? Polariserend? Of gewoon demagogisch? Hoe dan ook is de stijl gebaseerd op een simpel wereldbeeld. Van wij en zij. Van goed en slecht. Naar de eigen achterban van ja-knikkers werkt zo’n stijl wellicht, maar dat is preken voor eigen parochie. Laten we hopen dat het CDA zich niet laat imponeren en op Sociale Zaken een echte dominee voordraagt.Lenny Vulperhorst is adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel