blog

Masterclass Omgevingstechniek? Wie doet er mee?

bouwbreed 723

Masterclass Omgevingstechniek? Wie doet er mee?

Op het fietsje de binnenstad in. Op weg naar de opening van de Masterclass Bouwrecht. Een programma van Universiteit Utrecht. Om samen met een aantal partners de instroom in het Bouwrechtelijke vak te bevorderen.

Met mijn rugzak zwerf ik door de lange gangen van het binnenstedelijk onderwijsgebouw. In een mooie zaal luisteren naar intelligente hoogleraren – even voel ik me weer een beetje student.

Dat gevoel verdwijnt snel als ik daarna met de echte studenten sta te praten. Inmiddels ben ik toch echt twee keer zo oud als deze jongens en meiden…

Bepalende keuzes

Ik besluit maar eens te informeren hoe het studentenleven er anno 2017 uitziet. Er is een hoop veranderd. Tegenwoordig moet de keuze in één keer raak zijn. In dit geval niet alleen de keuze voor rechten. Maar vervolgens ook voor de richting in de bachelor en daarna in de master. Dat zijn bepalende keuzes. Want heb je eenmaal een specialisatie gekozen, dan kun je nauwelijks nog van dat pad af. Beperkingen zitten in studietijd en geld. En bij andere studies is dat niet anders.

Kleine oase

Een initiatief als de Masterclass Bouwrecht vormt dan een kleine oase. Een mogelijkheid om gesponsord verder te leren. Over de grenzen van je keuzes heen. Met dank aan partners die geld of docenten leveren. En stageplekken rond de Bouw & Infra. Een unieke instroomcampagne eigenlijk. Op een heel specifiek gebied weliswaar. Maar zou dat ook niet denkbaar zijn aan de technische kant? Een gesponsorde kop op technisch afgestudeerden? ICT Civiele Techniek, Bedrijfskunde Bouwkunde, Bosbouw Construction Management.

Ik zie prachtige kansen voor innovatie. Onverwachte samenwerkingen. En vooral: meer studenten die onze bedrijfstak overwegen. Op naar een volgende Masterclass dus. Een Masterclass Omgevingstechniek bijvoorbeeld. Wie doet er mee?Mr. drs. J. Fijneman is Plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering & Dienstverlening bij Bouwend Nederland.

Reageer op dit artikel