blog

Lang leve…

bouwbreed 1651

Lang leve…
Suzanne van de Kerk

Opvallend Prinsjesdag-nieuws was er niet. Opvallende adviezen zo (net) voor een nieuwe regering wel. Vorige week las ik een voorstel van de NVM om in het nieuwe kabinet een minister voor Bouwen aan te stellen die het groeiende woningtekort moet wegwerken.

Zoals ik al in een eerdere column schreef, hoop ik van harte dat het toekomstige politieke debat veel meer gaat over hoe mensen willen leven en wonen en wat de overheid kan doen om woongenot van inwoners te faciliteren. En niet alleen over de grote aantallen huizen die moeten worden gebouwd. Bouwen is een middel, een échte Minister van Wonen juich ik toe!

Waarom wachten?

Maar waarom überhaupt wachten op een nieuwe minister van Wonen? Er zijn meerdere mogelijkheden om op beide fronten zelf actief te zijn. Zo leveren wij een bijdrage aan goed opdrachtgeverschap, kwaliteitsbewustzijn en marktgerichtheid door ons aan te sluiten bij Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG). SKG is een initiatief van ministerie, provincies, gemeenten en marktpartijen die zich professioneel met gebiedsontwikkeling bezighouden. Naast kennis uitwisselen tussen wetenschap en praktijk, publiek en privaat werkt de stichting aan oa. het optimaliseren van randvoorwaarden in wetgeving, wat weer ten gunste komt van het tempo in projectontwikkeling en bouw.

Glazen koets

Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw en de Universiteit Twente over vernieuwing in de bouw legt de bal ook bij de overheid. “De visie van de overheid is weinig concreet en niet altijd even ambitieus”, blijkt de hoofdoorzaak waarom echte vernieuwing in de bouw moeizaam van de grond komt.

Zo wordt het erg gemakkelijk om als branche in je glazen koets te blijven zitten. Visie vanuit de overheid is inderdaad sterk gewenst, maar het is ook tijd voor een nieuwe mindset. Vastgoed- en bouwbedrijven kunnen (en moeten) zelf innoveren. Deze innovatie kan goed de basis zijn voor overheidsbeleid. Een overheidsbeleid dat op haar beurt randvoorwaarden creëert, slim omgaat met oplossingen die vanuit burgers en bedrijven komen én bedrijven stimuleert om met hun klanten te bepalen hoe ze willen wonen.

LANG LEVE de vernieuwing vanuit de branche en burgers zelf en de faciliterende rol en visie van de overheid. Ben jij ook zo benieuwd naar die nieuwe minister van Wonen?Yvonne van Mierlo is directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed.

Reageer op dit artikel