blog

Sekseneutraal in de wegenbouw

bouwbreed 1356

Sekseneutraal in de wegenbouw

Meer vrouwen in onze branche, meer vrouwen aan de directietafel, het kan allemaal in de prullenbak. Het gaat immers nu om het meest geschikte mens in onze sekseneutrale Nederlandse maatschappij. Dat scheelt weer een boel verantwoording afleggen aan het ministerie en het oprichten van specifieke clubjes, zoals vrouwen-aan-de-top en jong-en-dynamisch.

Heerlijk, weg met die hokjes. Ook letterlijk trouwens, want de WC’s worden ook sekseneutraal toegankelijk. Naast man, vrouw binnenkort ook sekseneutraal naar de WC. De keuze kun je bijvoorbeeld ook bepalen aan het gevoel van de dag of misschien hoe het uitkomt. Zelf ga ik rustig naar een toilet met persoon-mannelijk-geregistreerd-bij-geboorte-teken als de ‘andere’ bezet is. Tenminste als de staat van de ruimte dit toelaat.

Regenboogtaaltips

Onze sekseneutrale maatschappij wordt niet alleen gekenmerkt door tekens. Er is zelfs een gemeente met een heus handboek met regenboogtaaltips. De regenboog is het teken van de diverse wereld, er is plek voor alles en iedereen. De regels in het regenbooghandboek hebben als doel om iedereen zich prettig en gewild te laten voelen als zij worden aangesproken.

Heb ik weer

Hoeveel regels en handboeken er ook zijn, we hebben nog een weg te gaan inzake integratie van alle ‘doelgroepen’. In dezelfde week als onze nationale openbaar vervoerder per spoor alle reizigers neutraal ging aanspreken, was een collega vervoerder ook in het nieuws. Tijdens een onderzoek hoe het is om als mens in een rolstoel bij een bushalte behandeld te worden, werd snel duidelijk dat de regenboog ver te zoeken was die dag. Een bus reed bewust door bij de halte en een collega chauffeur gaf openlijk aan “heb ik weer” toen hij stopte.

Keuzes maken

De chauffeur kent de gevolgen van deze te verwachten vertraging: mopperende reizigers, te laat op schema, klachten bij het bedrijf en berisping van hogerhand. Hij moet een keuze maken. Op de te verwachten prestatieladder ‘verantwoord sekseneutraal ondernemen’ scoren wij als wegenbouwers overigens goed. Wij zijn dit fenomeen immers al jaren vooruit, hebben eigenlijk nooit onderscheid tussen seksen gemaakt. Ooit een WC op een wegenbouwlocatie gezien met een afbeelding van een persoon-vrouwelijk-geregistreerd-bij- geboorte?

Ik bedoel maar, sekseneutraal in optima forma.Karin Rog is Marketeer@ReintenInfra.

Reageer op dit artikel