blog

Ja, koken op inductie is lekker

bouwbreed 1285

Ja, koken op inductie is lekker

Koken op gas of inductie? Ik sneed dit onderwerp eerder aan in mijn column van 8 juni waarin ik schreef over de energietransitie en de opgave om ‘van gas los’ te komen.

Mijn standpunt daarin, dat een eventuele verandering van de bron van ons koken veel los maakt, lijkt te kloppen gezien de vele reacties. Misvattingen daarin ben ik ook tegengekomen.

Met gas zou de temperatuur sneller te regelen zijn dan bij inductie. Dat klopt niet. Ook bij inductie is de hitte direct aan en uit. Zelfs beter dan bij gas, omdat bij inductie de temperatuur veel nauwkeuriger te regelen is. Grillen, braden en wokken gaan uitstekend.

Een lagere energierekening ligt in de lijn der verwachting

Ook zou koken op inductie tot een hogere energierekening leiden. Dat het elektriciteitsverbruik toeneemt door koken op inductie lijkt me logisch. Daar staan minder kosten door afname van het gasverbruik tegenover. Het goede nieuws is dat elektriciteitskosten de laatste jaren enorm dalen ten opzichte van de gasprijzen. Een lagere energierekening met inductie ligt daarom in de lijn der verwachtingen.

Helemaal als je investeert in het opwekken van zonne-energie. Dan kookt het op inductie nog verantwoorder. Daarnaast is het energieverbruik van koken op inductie heel efficiënt: zo’n 80% van de energie wordt omgezet in warmte in de pan. Bij koken op gas is dat maar 50%, omdat de meeste warmte langs de pan verloren gaat.

Werkomstandigheden worden een stuk aangenamer

Dan wat mij betreft de grootste misvatting; koken op inductie zou minder lekker zijn. Natuurlijk kan je lekker koken op inductie! Mits je een beetje kan koken, maar dat geldt uiteraard ook voor koken op gas. Zelfs kookgoeroe Francesca heeft de overstap naar inductie gemaakt en is daar positief over verrast. Zal op termijn iedere topkok overstappen op inductie? Bram Kortekaas van het restaurant Kaagman & Kortekaas in Amsterdam denkt van niet. Volgens hem zal gas nog een belangrijke functie in de professionele keuken blijven vervullen om bijvoorbeeld een steak echt perfect te bereiden. Bij andere, meer eenvoudige kooktechnieken (pasta koken, stoven, enzovoort) is inductie volgens hem uitstekend geschikt. Als grote voordeel noemt hij dat bij inductie minder warmteontwikkeling ontstaat, waardoor de werkomstandigheden in de professionele keuken een stuk aangenamer worden.

Het mag geen belemmering vormen

Of koken op inductie echt geen afbreuk aan de kwaliteit van koken doet, zal nog wel een tijdje punt van discussie blijven. Maar in de huidige zoektocht naar een gasloos bestaan mag naar mijn mening het koken op inductie geen belemmering vormen. Inductie heeft nou eenmaal vele voordelen ten opzichte van gas: het is energiezuinig, geeft de kans om zonder fossiele energiebron te koken, is hygiënisch, snel en veilig.

Laat je niet afschrikken door de indianenverhalen

De meeste Nederlanders zijn echter niet in de gelegenheid om te kiezen of ze koken op gas of niet. Als je een gasaansluiting hebt, blijft koken op gas de standaard. Mocht je die keuze wel hebben, bijvoorbeeld bij een verbouwing of verhuizing naar een gasloze woning, laat je dan niet afschrikken door indianenverhalen over inductie. Zoek zelf de ervaring op – bij een leverancier van inductieapparatuur, bij iemand die al op inductie kookt of bij een inductie-kookdemo. Zo hebben bewoners tijdens het VanGasLos festival 2017 van het programma Warmte Koude Zuid-Holland overtuigd gekookt op inductie.

Koken is persoonlijk; iets wat je zelf moet voelen en proeven. Het zelf ervaren is de beste manier om er achter te komen of de overstap naar inductie voor jou de moeite waard is.Els Beukers is consultant Energie en Ruimte bij Balance – Advies, Projecten, Interim.


Lees hier de eerdere column van Els over dit onderwerp

En hier de reactie van journalist Armand Landman

Reageer op dit artikel