blog

Innoveren op z’n Portugees

bouwbreed 391

Innoveren op z’n Portugees

Wij Nederlanders lopen graag voorop als het gaat om innovatie. Op wat voor gebied dan ook. Dat is mooi, want die drive bezorgt ons op veel vlakken een voorsprong op andere landen. En dat is goed voor de concurrentiepositie.

Maar al dat innoveren is ook best een beetje vermoeiend. Gelukkig staat de vakantie voor de deur. En als je dan heerlijk aan het relaxen bent in een land als Portugal – mijn favoriete bestemming – dan zie je weer eens dat het leven ook zonder het voortdurend denken aan al die ultramoderne snufjes heel aangenaam kan zijn.

 Een stuk plastic, een eind hout en wat betonmortel

Mijn man en ik komen al jaren in een lief dorpje aan de Atlantische kust. We verblijven daar in een appartement bij zo’n typisch, gastvrije Portugese vrouw. Even helemaal weg van het gepieker over ‘hoe kunnen we dit slimmer oplossen?’ Alhoewel? Vorig jaar waren we getuige van een fraai staaltje Portugese innovatie. In de tuin van het appartement had de wortel van de agave het stokoude riool kapot gemaakt. Daardoor had onze gastvrouw al een tijdje een fontein in de tuin en stond haar keuken steeds onder water tijdens het wassen. ‘Misschien moet je de agave weghalen en het riool repareren’, zei mijn man voorzichtig. Wauw, dat was een idee, daar had ze eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Zo gezegd, zo gedaan. De agave werd uitgegraven en het riool werd gerepareerd met… een stuk plastic, een eind hout en wat betonmortel erover heen!

Stijf van de stress

In Nederland wordt daar normaliter een stuk nieuwe rioleringsbuis voor gebruikt. Niet gemakkelijk aan te schaffen in het dorp. En als het er al is, dan is het van een kwaliteit waar je misschien net twee jaar mee bent gered. Dus de gekozen oplossing is efficiënt genoeg. De mevrouw was blij met het resultaat, want ze hoefde niet meer ieder moment haar keuken te dweilen en het fontein verdween. Mijn man en ik hebben er smakelijk om gelachen. Zoiets maak je in ons land niet mee. Maar we zijn eigenlijk ook best een beetje jaloers op de Portugese aanpak. Want het mag er in onze ogen dan amateuristisch aan toe gaan, het werkt. En over twee jaar zien we wel weer verder. Ik heb ook nog nooit een Portugees gezien die stijf stond van de stress. En dat is in Nederland vaak wel anders. Ik wens u een fijne vakantie…!Ronel Dielissen-Kleinjans is algemeen directeur bij Mebin.

Reageer op dit artikel