blog

Het mag wel wat veiliger

bouwbreed 992

Het mag wel wat veiliger

Het valt mij op dat er steeds meer mensen op de bouwplaats zijn die het met de veiligheid niet zo nauw nemen. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de druk die er weer in de markt is. Er worden door partijen bedrijven gecontracteerd die weinig op hebben met het aspect veiligheid. Niet voor niets heeft Bouwend Nederland onlangs een campagne opgestart waarin het aandacht voor het onderwerp veiligheid vraagt.

En terecht, want vorig jaar hebben zich volgens cijfers van de Inspectie SZW maar liefst 470 ernstige ongelukken op de Nederlandse bouwplaatsen voorgedaan. Er waren zelfs zestien doden te betreuren. We zijn pas ruim halverwege 2017 maar iets in mij zegt dat, als het gaat om veiligheid, we alles behalve het lek boven hebben. Neem alleen al de foto’s van bouwplaatsen die de vakpers ter illustratie van artikelen plaatsen. Regelmatig zie ik op dergelijke foto’s bouwvakkers zonder helm staan of mensen die op hoogte zonder valbescherming aan het werk zijn. Blijkbaar is er bij journalisten ook niet de scherpte om daar op te letten.

Van boven

Het is wel duidelijk dat ingehuurde krachten te weinig de spelregels van de reguliere bedrijven hanteren. Zeker bij onderaannemers en toeleveranciers die met buitenlandse werknemers werken, speelt de taal daarbij een grote rol. Ga je buitenlandse werknemer maar eens uitleggen wat ‘van boven’ roepen betekent. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid van wat er op de bouwplaats gebeurt bij de hoofdaannemer. Wij organiseren zelf op dat vlak tal van bouwplaatsbijeenkomsten waar we veiligheidsthema’s behandelen. Alleen geldt ook hierbij weer dat onder druk van de markt er wel eens vervelende zaken gebeuren. Zo hebben wij al een paar gele kaarten en zelfs een rode kaart uitgedeeld. En dat laatste betekent dat die persoon echt direct moet vertrekken.

Veiligheid is ook van belang voor de zzp-er zelf die zich vaak niet voor arbeidsongeschiktheid verzekert. Kortom, het is ook een maatschappelijk probleem waar we een oplossing voor moeten vinden. In mijn ogen begint die oplossing bij bewustwording.

Ik wens u een fijne en vooral veilige vakantie.Bart Hendriks is algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel