blog

Doelgroepers

bouwbreed Premium 961

Doelgroepers

Ik zit al 18 jaar in het aanbestedingsrecht. Een vakgebied dat in die periode daadwerkelijk volwassen is geworden. Er zit lijn in de jurisprudentie. De wetgeving is eenduidiger. En de Commissie van Aanbestedingsexperts verduidelijkt wat verduidelijking verdient.

Nadeel van een volwassen rechtsgebied, is dat er ook volwassen juristen bij horen. Aanbestedingsjuristen dus, die soms nogal zwaar op de letter zijn.

Ik tref ze de laatste tijd veel aan rondom Social Return. Social Return eisen, zo prevelen zij de jurisprudentie na, moeten voldoende verband houden met de aard en omvang van de opdracht. Anders gezegd: alle Social Return moet in de opdracht gerealiseerd worden.

Procentjes

Nu is dat als uitgangspunt prachtig. Zeker als de doelgroep wat ruimer is. Dus met zij-instromers en leerlingen. En als de opdracht wat langer loopt. Zodat er tijd is voor opleiding. Daarna kunnen ze dan lekker mee produceren. Zo krijg je de procentjes wel vol.
Maar voor kortlopende projecten werkt dat niet. Zeker niet als er alleen zware doelgroepen tot Social Return gerekend worden. Die eis moet je los van het project kunnen realiseren. Door mensen op je administratie bijvoorbeeld. Of door een PSO certificaat.

Maar dan komen de juristen in actie! Dat mag niet! Want: onvoldoende verband met de opdracht. Dat daarmee de Social Return opgave onmogelijk wordt, dat boeit niet. Dat de echt sociale bedrijven benadeeld worden, boeit evenmin. Het blikveld reikt immers niet verder dan de kaders van het aanbestedingsrecht.

Het gaat toch om de uitkomst?

Alleen: wat is nu helemaal het risico van een beetje pragmatisme? Als je de kaders een beetje oprekt? Het gaat bij aanbesteden niet om het traject zelf. Maar juist om de uitkomst ervan. Juristen die dat doorhebben, moet je koesteren. De rest vervang je maar door ‘doelgroepers’. Heb je er tenminste nog wat aan voor je eigen SROI-score…Mr. drs. Joost Fijneman is plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering & Dienstverlening bij Bouwend Nederland.

Reageer op dit artikel