blog

UTA-personeel is ook niet aan te slepen

bouwbreed 1447

UTA-personeel is ook niet aan te slepen

In mijn vorige column heb ik het gehad over het huidige tekort aan medewerkers in onze sector. Het heeft veel reacties losgemaakt. Wat mij daarbij opviel was dat de aangedragen oplossingen toch pas op de midden- en lange termijn effect zullen hebben.

Zo blijft de jeugd aanspreken natuurlijk heel belangrijk maar hebben we de handjes toch echt op korte termijn nodig. Verder ligt de focus heel erg op het personeelstekort op de bouwplaats, maar zit de branche ook dringend verlegen om mensen in UTA-functies.

Ook al omdat er inmiddels erg veel energie in tenders en aanbestedingsprocedures gaat zitten en de uitvraag van de opdrachtgever steeds complexer wordt. Er moeten veelal meerdere scenario’s worden uitgewerkt en dat alles kost heel veel tijd. En niet bij één of twee bedrijven. Nee, er zijn opdrachtgevers die hun uitvraag bij wel vijf of zes marktpartijen neerleggen.

Faalkosten

Dat is tijd en energie die niet kan worden gestoken in een goede werkvoorbereiding, het voorkomen van faalkosten of in de lopende projecten. Het scheelt natuurlijk aanzienlijk of ik met twee calculatoren twee projecten moet doen of met twee calculatoren vijf projecten. Dat gaat natuurlijk nooit goed, daardoor stijgen de faalkosten feitelijk per minuut. Dit alles gaat niet alleen ten koste van het werkplezier maar ook van de kwaliteit van de producten. En daarmee schieten we op termijn onszelf weer in de voet.

In de oude groef

Er dreigt nu ook stagnatie in de vernieuwingsslag die we aan het maken zijn. Denk aan procesinnovaties als BIM, Lean werken, ketensamenwerking en ook productinnovaties. Veel bedrijven schieten weer in de oude groef omdat ze voor de nieuwe aanpak geen tijd meer zeggen te hebben. Hoe moeilijk het ook is moeten we daar toch in blijven investeren omdat juist dit voor de werkgelegenheid in de sector op zowel de midden- als de lange termijn belangrijk is. Op de korte termijn zou het echter behoorlijk schelen als onze opdrachtgevers wél weer terug naar de basis gaan. Kies gewoon één partij uit en ga daarmee vanuit de ketengedachte aan de slag.Bart Hendriks is algemeen directeur van e Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel