blog

Niet poetsen, maar lullen: meer inclusief overleg

bouwbreed 212

Niet poetsen, maar lullen: meer inclusief overleg

De uitzondering wordt de norm. Elke situatie is een uitzondering. Diversiteit wordt leidend. Ook in de bouw & infra. Hoe gaan we dat waar maken?

Bouw/infraprojecten zullen meer focussen op meedenken dan op alleen uitvoeren. Het meedenken en meebeslissen door alle partijen: de opdrachtgevers, de opdrachtnemers en de gebruikers (burgers, handhavers, beheerders etc). Dát leidt tot kwalitatief betere oplossingen: inclusief-overleg.

Samenwerken, écht luisteren en gezamenlijk besluiten zijn de skills van de toekomst. Met behulp van die vaardigheden krijg je betere beslissingen. Want het effect van een beslissing is de kwaliteit van het besluit maal de bereidheid om het besluit te accepteren (wet van Maier). Projectdirecteuren doen er dus goed aan in te zetten op effectieve overleggen waar goede besluiten tot stand komen.

“Ja, maar” -horen we het projectmanagement al zeggen-, “overleggen kost teveel tijd, we moeten door!”.
 

Ja, maar * …

Dus, vooraf inzetten op overleg loont op de langere termijn.

‘Inclusief overleg’ vereist goede voorbereiding*:
Gezamenlijk besluiten betekent*:

*rijtjes met bullets met dank aan Anke Siegers, auteur van “De Nieuwe Route”.

Bouwen wordt dus praten, praten, en nog eens praten…

Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daar komt nog bij dat het verstandig is om ook in te zetten op structureel overleg tussen betrokkenen buiten de projectscope. Want daar ligt ook een deel van de oplossing. Bouwen wordt dus praten, praten, en nog eens praten…

We moeten er aan wennen dat we meer ‘inclusief overleggen’. Dat is wellicht geen leuk vooruitzicht. Maar het doel is om taken, regie en verantwoordelijkheid (weer) te koppelen: eigenaarschap. Meer eigenaarschap is een prachtig vooruitzicht. Dat leidt namelijk tot meer eigen regie, werkplezier en een gebouwde omgeving die omarmd wordt.Nathalie Vrancken en Nelleke van Thiel-Wortmann, Versnellers van Samenwerking en Besluit, ook in Bouw & Infra.

Reageer op dit artikel