blog

Op het verkeerde been

bouwbreed 312

Op het verkeerde been
Suzanne van de Kerk

Nu ik me realiseer dat deze column op 1 april verschijnt, moet ik glimlachen.

Eerder schreef ik een column op deze verschijningsdatum, die kennelijk zo geloofwaardig was, dat de redactie van Cobouw overwoog er al een dag eerder over te schrijven.

De meeste 1 aprilgrappen zijn echter doorzichtig en meestal ook nog flauw. Dus laten we maar net doen alsof het 2 april is. Toen de huidige staatssecretaris van Financiën nog wethouder in Amsterdam was, pleitte hij ervoor om arme stadsbewoners die niet bijdroegen aan het versterken van de stad, geen schaarse woning meer te verhuren. Direct brak een storm van protest los. Intussen zijn we een paar jaar verder en doet de onzichtbare hand van de woningmarkt hetzelfde. Woningen in de koopsector gaan per opbod van de hand.

Noodwetje

Nu de woningen in Amsterdam niet meer zijn aan te slepen, is minister Blok in het diepste geheim bezig een noodwetje voor te bereiden om corporaties in Amsterdam te dwingen huurwoningen versneld te verkopen.

Wethouders van D66 en de VVD hebben Blok om dat noodwetje gevraagd, omdat de SP dan wel moet meewerken. Naar verluid krijgt de SP alle ruimte om zich tegen het wetje te verzetten en zo twee belangrijke punten binnen te halen. De eerste vier jaar komt er een stimuleringsregeling voor huurders om een huis dat geschikt is voor verkoop, versneld te verlaten. Niet alleen wordt met voorrang in meer ontspannen woningmarkten een ander huis toegewezen, maar bewoners krijgen ook een forse ‘verhuisvergoeding’. Daarnaast blijft het percentage sociale huurwoningen tot 2030 minimaal 40 procent.

Met het noodwetje vergroten D66 en VVD hun kiezerspopulatie en de SP kan aan zijn achterban laten zien, dat ze van een zwak een sterk punt maakt.

Reageer op dit artikel