blog

Het Vondelpark op je dak

bouwbreed 446

Het Vondelpark op je dak

Zeven hoog, bovenop het dak van het voormalige Volkskrantgebouw. Ik kijk uit over de daken van Amsterdam – een grauwe vlakte, zo grijs als de inkt waarmee de kranten hier vroeger werden gedrukt.

Vier jaar geleden begon ik met Jelle Rademaker en Wubbo Ockels aan De Groene Grachten. Met ons team trachten we dit soort uitzichten mooier te maken. Panden klaarstomen voor een duurzame toekomst. Straks stroomt het hier vol met mensen die net als ik iets willen doen aan dit trieste uitzicht. Amsterdammers, aannemers, bedrijven, boswachters. Samen lanceren we de Rooftop Revolution, een crowdfunding en crowdsourcing platform voor groene daken. Een plan waarvan ik mede-initiatiefnemer ben. Maar als ik weer naar buiten kijk, word ik toch wat zenuwachtig. Is het naïef van me om natuurgebieden in heel Nederland te willen, bovenop de daken?

Niet eens één procent

Als gastvrouw van de avond houd ik mijn verhaal. Amsterdam heeft 12 km aan onbenutte platte daken, daar past het Vondelpark wel 25 keer op. Nog niet eens één procent van de daken is nu groen. Met Rooftop Revolution gaan we daar verandering in brengen. Vervolgens spreekt wethouder duurzaamheid Choho: ‘We gaan voor 50.000 m groene daken in 2018. Nu kunnen we met zijn allen aan de slag om deze binnentuinen te vergroenen’.

De volgende spreker is Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten. Hij schetst een beeld van hoe goed het zou zijn als de natuur naar de mensen toekomt. De stad in. Bij de mensen in de buurt. De voordelen op gezondheid zijn aanzienlijk. Zo filteren plantjes de lucht en een groen uitzicht vermindert stress.

Dan is het tijd voor de lancering van Rooftop Revolution, het allereerste crowdfunding en crowdsourcing platform voor groene daken ter wereld. Vanaf nu kan iedereen aan de slag met een dak, door online een dakproject aan te maken. Ze kunnen meteen van start met een uitgebreide toolbox. Amsterdamse projecten krijgen bovendien uitgebreide offline begeleiding, van dakontwerp tot crowdfunding support. Ook voor ‘dak-lozen’ is er een oplossing. Zij kunnen een ander dak adopteren, door daar hun hulp of geld aan te geven. Dit kunnen buurtbewoners of bedrijven zijn.

Vrolijke revolutie

De eerste zes dakprojecten zijn al van start en zijn het initiatief van zes Amsterdammers. ‘Dakboswachters’ noemen we ze, want zoals ieder natuurgebied hebben onze daken ook boswachters nodig. Trots tonen ze de 100 aanwezigen hun dakontwerpen, die meteen duidelijk maken wat de voordelen van een groen dak zijn. Manon Klein van Stichting DOEN grapt: ‘Volgens mij is er nog nooit een revolutie zo vrolijk en gezellig begonnen als de Rooftop Revolution’.

Ik kijk weer naar buiten en herinner me de vragen die Wubbo Ockels soms aan Jelle en mij stelde: ‘Geloof je nog in wat je doet? Word je er nog blij van? En leer je nog genoeg?’. Wederom drie keer ja. Ik heb vertrouwen in ons natuurgebied. Je moet hem gewoon opknippen in behapbare stukken dak. En dat doen we met de eerste zes dakboswachters in Amsterdam. Samen bouwen we stap voor stap aan een nieuw natuurgebied. We beginnen in de hoofdstad en ieder jaar komt daar een nieuwe stad bij. 100.000 m Groene daken in 2018. Op weg naar huis zie ik de bomen langs de gracht groen worden. Volgend jaar staan ze misschien wel op jouw dak.

Reageer op dit artikel