blog

Hotel Amsterdam

bouwbreed

Hotel Amsterdam

Amsterdam wordt steeds populairder onder toeristen. De groeiende stroom bezoekers heeft natuurlijk een slaapplaats nodig. De hotelbranche ziet dit ook en investeert volop in nieuwe hotels. Er zijn de laatste jaren niet alleen veel meer hotels bij gekomen, het zijn deels ook illustere hotelketens zoals het Waldorf Astoria, dat in zes panden aan de Herengracht is neergestreken.

Ook het vijfsterrenhotel Amrath zit in een bestaand gebouw, het karakteristieke Scheepvaartgebouw, net als het luxe Conservatorium Hotel (5 sterren, inderdaad, in het voormalige Conservatorium). Vanuit duurzaamheid is dat toe te juichen, want op deze manier krijgen beeldbepalende gebouwen (het voormalige stadhuis, het Paleis van Justitie) een nieuwe functie.

Leegstaande kantoren

Niet alleen in de binnenstad, de toplocatie voor hotels en toeristen, ook in een stadsdeel als Zuid-Oost worden hotels in vliegende vaart gerealiseerd. Het gebied rond station Amsterdam Bijlmer-Arena telt inmiddels zes nieuwe hotels, waarvan er slechts één (het Mariott) nieuw is gebouwd. De rest heeft zijn intrek genomen in leegstaande kantoren. Ook hier dus een bemoedigende ontwikkeling, want de leegstand van kantoren gaat omlaag.

Gevoelig voor sentiment

Toch is het de vraag of we niet de lucht van de ene bubbel in de andere aan het pompen zijn. Een stad – en daarmee haar hotels – is zeer gevoelig voor sentiment. Een afschrikwekkend voorbeeld is de Turkse kust, waar de Russen en Duitsers wegblijven na aanslagen en internationale onenigheid. In de streek rond Antalya staan nu 410 hotels te koop voor een totale waarde van 9,4 miljard euro. In Amsterdam zakte de hotelbezetting enorm in na de aanslagen van 11 september, vooral omdat de Amerikanen niet meer kwamen.

We kijken echter liever vooruit, naast dat we uiteraard lering trekken uit het verleden. Laten we dus maar genieten van de duurzame gebouwconversies die in ieder geval bijdragen aan het behoud van de stad.

Jaap de Koning, hoofd Witteveen+Bos, kantoor Amsterdam

Reageer op dit artikel