blog

Zelfs Bangkok gaat fietsen

bouwbreed

Zelfs Bangkok gaat fietsen

Onder het motto wat hebben we als bouw aan het buitenland – en omgekeerd een verslag van een rondje Bangkok. Met een opvallende rol voor de fiets.

Over de bouw in Bangkok hoef je niet snel uitgepraat te raken. Torens met appartementen, hotels, kantoren en winkelcentra schieten er als rijststengels de drassige grond uit. Projectontwikkelaars slaan gaten in de volks- en middenklassebuurten voor de realisatie van prestigieuze projecten. Een steeg die uitkomt bij zo’n bouwput vormt ons startpunt, waar we straal voorbijlopen aan de Lolita Bar die we hier toevallig aantreffen.

Voor de voor het moment nipt hoogste toren van Bangkok’s, de Mahanakhon, tekende architectenbureau OMA. Opvallend hieraan zijn de hiaten in de verdiepingen. Spannende vormgeving maar wie dat niet helder ziet, kan denken dat een deel van de bouwlagen nog niet af is. Niettemin: een geprezen gebouw.

Veel hoogbouw in Bangkok begint vanaf het maaiveld met een aantal parkeerlagen, dat zeker bij slanke hoge torens flink oplopen, tot wel twintig. Het luxe wonen speelt zich bij voorkeur af in hogere sferen, ver boven straatrumoer en -stank.

Toch: de drukke verkeersriolen met af en toe de aanblik van een stevig walmende schoorsteen, geven een te ongunstig beeld van de stad in zijn geheel. Veel straten zijn rustig en langs enkele drukkere wegen verschijnen zelfs fietsstroken.

In steden wereldwijd (her)ontdekken bestuurders de fiets en Bangkok blijkt geen uitzondering. Bestuurders hopen door stimulering van het fietsen veel vliegen in één klap te slaan. Het voert nu te ver die allemaal te benoemen. Nederlandse adviesbureaus staan autoriteiten in elk geval graag bij met hun bijzondere fietsinfra-expertise. Er gebeurt kortom van alles maar erg veilig is fietsen op veel plaatsen, ook in Bangkok, nog lang niet. Zoals dit filmpje bijvoorbeeld prima illustreert.

[intermezzos:1]De Thaise kroonprins Vajiralongkorn (63) heeft in fietsen niettemin vast een nieuw symbool gevonden voor de verbindende rol die het Thaise koningshuis voor het land wil spelen. Volgende maand, op 11 december, stappen, zo is de bedoeling, honderdduizenden Thai, waaronder hijzelf en leden van het kabinet, op de fiets voor wat doorgaat voor het grootste fietsevenement ter wereld ooit. Winkels verruilen in de aanloop hiernaartoe hun brommerassortiment voor fietsen.

Op het programma staat een ronde door Bangkok, een van de andere Thaise steden of in het buitenland. Het evenement wordt in zeventig landen gehouden, waaronder ook Nederland. De aanleiding is de verjaardag van de vader van het land, koning Bhumibol. In augustus werd de moeder van het land, koningin Sirikit, op dezelfde wijze per fiets geëerd. Het gemotoriseerde verkeer in de Thaise hoofdstad moest toen plaatsmaken voor een megapeloton van 45.000 fietsers.

 

 

Reageer op dit artikel