artikel

Werken moet altijd veilig zijn

bouwbreed 276

Werken moet altijd veilig zijn

De Bouwkeet staat deze keer in Den Haag aan het Verhulstplein. In de wijk Statenkwartier bouwt bouwbedrijf Waal uit Vlaardingen in opdracht van VORM ontwikkeling en CBRE Global Investors aan het project ‘De Stadhouders’. Er worden maar liefst 280 appartementen gerealiseerd. Veilig werken staat hierbij centraal.

Het complex, ontworpen door architectenbureau ELV Architecten uit Rijswijk, omvat straks drie blokken met woon­torens. Momenteel zijn blok 1 en 2 in aanbouw. In totaal komen er 89 koop­appartementen, 4 riante penthouses en 191 huur­appartementen in de vrije sector.

Parkeergarage

De bouwplaats ligt in een dichtbebouwde omgeving, met een school en woningen in de buurt.

Onder de drie appartementencomplexen komt een verdiepte parkeergarage. “Op dit moment worden de damwanden voor de parkeergarage van het derde blok appartementen erin getrild”, vertelt Hans Houweling. Hij is projectleider van dit bouwproject. “Uiteindelijk zullen de parkeergarages van de drie blokken aan elkaar worden geschakeld”.
Kevin van der Keur is als 3D-engineer betrokken bij dit woningbouwproject van Waal. Hij studeert Integraal Bouwmanagement aan de Rotterdam Academy. “Ik maak de wandenboeken voor de exacte maatvoering en planning van het plaatsen en storten van de wanden van de verdiepingen, met de voorzieningen die in de wanden gemaakt moeten worden. De modellen worden door verschillende bouwpartijen getekend en ik detailleer de tekeningen van de constructeur”, zegt Van der Keur.

Bouwveiligheidsplan

Als projectleider is Houweling verantwoordelijk voor het veilig uitvoeren van het bouwproject.

Nog een veilige bouwplaats

Nog een veilige bouwplaats
“Dit is echt een superleuk project. We werken in de bouwkeet als een hecht team samen met vier werkvoorbereiders, vier uitvoerders en een hoofduitvoerder. Iedereen is met veel plezier met het project bezig. Ik loop regelmatig met de uitvoerder rond op de bouwplaats om  te zorgen dat iedereen zijn werk veilig en goed kan uitvoeren. Als er zaken zijn waar anderen tegenaan lopen, probeer ik ervoor te zorgen dat deze direct worden opgelost. De coördinatie van het bouwveiligheidsplan, dat goedgekeurd moet worden door Bouw- en Woningtoezicht, is ook een van de taken waar ik intensief mee bezig ben. We bouwen midden in een dichtbebouwde omgeving met woningen en een school direct in de buurt.”

Veilig werken

Bij het bouwveiligheidsplan zijn dienstverlenende en omringende partijen betrokken zoals de gemeente Den Haag en de Dienst Haaglanden. “Veiligheid op en rondom een bouwplaats betekent dat moet worden gezorgd voor de verkeersveiligheid, veiligheid van de hijszones en veiligheid voor voetgangers. We hebben rondom de bouwplaats stevige en duidelijk aanwezige schermhekken geplaatst. Zo kan geen enkele voetganger nietsvermoedend en per ongeluk de bouwplaats  oplopen. De entree van de bouwplaats is alleen toegankelijk als je je aanmeldt. Op de bouwplaats zelf moet ook voortdurend worden gecontroleerd op veiligheid, bijvoorbeeld dat de randbeveiliging op alle verdiepingen is geplaatst. Het werk moet hoe dan ook altijd veilig zijn, ook al zit er een flinke druk op de planning”, zegt Houweling.
“Gelukkig is Waal een platte organisatie waarbij iedereen elkaar direct aanspreekt als er niet veilig wordt gewerkt”, voegt Van der Keur toe.

Goede voorbeeld

Een fitte en gezonde levensstijl voor de mensen in de bouwkeet, is tijdens de gezamenlijke lunch niet echt een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp.
“Wel worden er regelmatig sportieve activiteiten georganiseerd voor het hele bedrijf, zoals zaalvoetbal en spinning. Veel rokers zijn er niet op dit project en iedereen neemt braaf zijn eigen broodtrommeltje met zelfgesmeerde boterhammen mee”, zegt Van der Keur.
Daarnaast lopen de mensen die in de bouwkeet werken regelmatig een rondje over de bouwplaats en neemt men meestal de trap in plaats van de lift om naar de verdiepingen te gaan. “Dat doen wij zelf ook. Een goed voorbeeld wordt altijd gevolgd!”, aldus Houweling.

 

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel