artikel

Bloemetjes en bijtjes

bouwbreed 298

Medewerkers van T&G Terrein en Groenvoorziening, onderdeel van de T&G Groep, leggen in het Bredase Wilhelminapark de laatste hand aan een portret van een vliegende bij. Die is pas in het voorjaar in volle glorie te aanschouwen, want pas dan komen de gebruikte bloembollen op.

Het kunststukje is onderdeel van een meerjarig en bijvriendelijk beplantingsplan. Het gaat om een samenwerking tussen de Gemeente Breda, het Bredaas Bijenhouders Collectief en JUB Holland.

Kruidenmengsels

Dit najaar wordt in verschillende wijken zo’n 1.250 vierkante meter met een mengsel van voorjaarsbloeiende bollen beplant. Tevens krijgen vaste planten weer een belangrijke rol en worden kruidenmengsels geplant in het openbaar groen. Behalve dat de Bredase wijken daarmee een eigen kleurijke en thematisch uiterlijk krijgen, wordt zo ook de biodiversiteit gestimuleerd.

Weinig voedsel

Nectar en stuifmeel zijn van levensbelang voor bijen, die op hun beurt onmisbaar zijn voor de voedselketen op aarde. Ook de Nederlandse Bijenhoudersvereniging is daarom als adviseur betrokken bij de aanplant van nectarrijke bollen in diverse Nederlandse steden. Bijvriendelijke bloembollen zoals krokussen, sneeuwroem, botanische tulpen en allium bloeien van februari tot en met mei, een periode waarin er relatief weinig voedsel voor bijen beschikbaar is.

Reageer op dit artikel