artikel

Schutkleur sportcentrum Rozenburg trekt de aandacht

bouwbreed Premium 645

Schutkleur sportcentrum Rozenburg trekt de aandacht

‘Bouwen in het groen’ gebeurde in Rozenburg met speciale groene stenen. De uitgekiende inpassing in de omgeving is één van de redenen waarom het nieuwe Multifunctioneel Centrum (MFC) van het Zuid-Hollandse dorp genomineerd is als Gebouw van het Jaar.

Het bouwwerk aan de rand van een groen recreatiegebied en een woonwijk lijkt uitgevoerd in schutkleuren. Maar ondanks dit ‘opvallend onopvallende’ karakter trekt ‘MFC Rozenburcht’ de aandacht: het kreeg al de Rotterdam Architectuurprijs 2016. “De architect vond inpassing in de omgeving cruciaal. Wij hebben daarom voor ieder onderdeel een kleurbemonstering verzorgd”, vertelt projectleider Ronald van Klaren van Bouwbedrijf De Vries en Verburg. “Leuk om een architect mee te maken die zo betrokken is bij het bouwproces.”

Het bouwbedrijf uit Stolwijk heeft ‘ontzorgen van de klant’ als devies. Wat dat betreft kon het zijn beste beentje voorzetten. Proefmuurtjes inclusief gevelonderdelen zoals houten kozijnen en prefab lateien werden gebouwd onder toeziend oog van architect Koen van Velsen. Die instrueerde de metselaars over zijn wensen en ging in discussie over de mogelijkheden. Kun je hier een voeg iets dieper uitkrabben? De grote gevelvlakken werden uiteindelijk uitgevoerd met een schijnvoeg. Bij de ene laag een waalformaat steen, bij de volgende een dubbel waalformaat. “Daardoor lijkt het tegelwerk, maar het is wel degelijk halfsteens gemetseld”, zegt Van Klaren. “Een heel bijzonder beeld.”

Alle metselwerk, zowel binnen als buiten, was schoonwerk en daarom maatgevend voor de planning. Van Klaren: “Normaal gesproken maak je eerst het dak, waarna de afbouw droog kan worden uitgevoerd. In Rozenburg waren de binnenwanden het dragende metselwerk voor het dak.

De sterke focus op samenhang en detaillering is letterlijk overal te zien. Groen reikt via  de patio’s met bomen tot in het hart van het gebouw en zelfs de zitelementen rondom het gebouw zijn in groen uitgevoerd. Van Klaren: “Eigenlijk is die nominatie niet alleen voor het gebouw, maar voor de hele omgeving inclusief het gebouw.”

Sportcentrum Rozenburg
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Architect: Architectenbureau Koen van Velsen, Hilversum
Aannemer: Bouwbedrijf De Vries en Verburg StolwijkNegen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel