artikel

VORM Bouw: “We kunnen de concurrentie met de hele groten aan”

bouwbreed 3227

VORM Bouw: “We kunnen de concurrentie met de hele groten aan”
Guido Benschop

Vorm Bouw stoomt op in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. ‘Joker’ Daan van der Vorm leidt de bouwende ontwikkelaar samen met ‘bijter’ Hans Meurs. “We hebben elementen in tenders gezien die onze collega’s totaal niet door hadden.”  

Terwijl grote bouwers hun wonden van de crisis nog likken, is de bouwende ontwikkelaar Vorm (nummer 17 in de Cobouw50) bezig met een sterke opmars in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag, waar in totaal 900 miljoen euro aan werk klaar ligt. “We hebben de liefde voor de stad ontdekt. Dat is een feestje geworden”, zegt algemeen directeur Hans Meurs (53), die dertien jaar samen met eigenaar Daan van der Vorm (52) het bedrijf uit Papendrecht leidt.

We spreken de twee op de werkkamer van Van der Vorm. “Assumption is the mother of all fuck­ups!” staat er op zijn deur. Afstandsbestuurbare racewagens, luidsprekers, een virtual reality­bril (“Gebruiken we ook voor projecten”) staan er tussen de familiefoto’s en andere memorabilia.  .  

Totaal verschillend maar dezelfde manier van denken

Van der Vorm is een opvallende verschijning in de bouw. Een twitterende bouwdirecteur die geen blad voor de mond neemt. De hashtags # watnoucrisis en #fail zijn op zijn toetsenbord bestorven.  

“We zijn totaal verschillend, maar we hebben dezelfde manier van denken”, zegt Meurs over hun samenwerking. “Ik ben meer ondernemer, een ideeënman met een neus voor dingen die anderen nog niet zien.”  
Van der Vorm: “Hans is echt een bijter. Doet de onderhandelingen en acquisitie.”  
Meurs: “Daan is meer de contactenman.”   
Van der Vorm: “Ik ben altijd de joker die wordt ingezet.  Omdat ik dan Daan van der Vorm ben­ – yo belangrijk -­ komen mensen vaak eerst bij mij. Maar die rol speel ik met verve.”   

Iedereen verweet ons dat we veel te hoge prijzen betaalden

Meurs was het die in januari 2014 zei: “We gaan Amsterdam veroveren”, terwijl de rest van het bedrijf er nog niet in geloofde.“ De markt was toen best een beetje griezelig. Welke kant gaat het op?”, herinnert Meurs zich.  

Door te tenderen en grondposities te kopen zette Vorm voet aan de Amsterdamse grond. Meurs: “Iedereen verweet ons dat we veel te hoge prijzen betaalden. Nou, ik zou nu graag de prijzen van toen betalen.”  

We konden betere producten en meer meters maken voor een hogere prijs

Die hogere grondprijzen kon Vorm betalen omdat het bedrijf wat slimmigheidjes bedacht. De tenders werden voorbereid alsof de woningen de volgende dag in de verkoop gingen. Meurs: “Volslagen belachelijk. Een kans van een op tien.  We hoefden alleen een bieding in te leveren en een epc. Had ook op drie sigarendozen gekund. Maar door het zo te doen hadden we elementen in die tenders gezien, die onze collega’s totaal niet doorhadden.” Vorm ontdekte bijvoorbeeld dat je souterrains kon bouwen en herenhuizen van drie lagen kon combineren met twee lagen appartementen erboven. Per gebouw slaagde Vorm erin 1000 tot 1500 vierkante meter extra gebruiksoppervlakte te creëren. Meurs: “We konden betere producten en meer meters maken voor een hogere prijs. Zo konden we ook een hogere grondbieding doen.”  

Als Daan verliest heeft hij drie dagen pijn

Van der Vorm: “Dat was wel humor. We gingen twee weken later met de Neprom op reis en zijn bijna opgehangen door onze collega’s, omdat we de markt aan het verpesten waren. Later zeiden ze: dat hebben jullie toen goed gedaan. Ik zei: zullen we het bandje nog even terugdraaien van twee jaar geleden in de bus met zijn allen?”  

Niet dat Vorm altijd wint. “We zijn niet perfect”, zegt Van der Vorm.  
Meurs: “Als Daan verliest, heeft hij drie dagen pijn.”  
Van der Vorm: “Ja, best wel. Soms wel een jaar. Wij hebben het RAI­hotel verloren. Daar ben ik nog steeds ziek van. Gisteren reed ik er langs, ze zijn begonnen met bouwen. Dan wil ik er niet naar kijken.”  

Meurs schudt zo’n verlies in vijftien seconden van zich af, zoals een natte hond een regenbui.

Een verlies meer of minder maakt niet uit. Vorm heeft een goede naam als ontwikkelaar ongebouwd, zegt Meurs.   
“Bij een tender zijn er zes, zeven beleggers die vragen of we alsjeblieft met hen die tender willen doen.”  
Van der Vorm: “Dat was vijf jaar geleden ondenkbaar.”  
Vorm heeft volgens de directeuren een succesvol “6D”­woonconcept. Wat deze huizen aantrekkelijk maakt?  
Het zijn “mooie woningen” die volgens Meurs “net een tandje meer” bieden. “Onze woningen zien er gewoon goed uit. Een leuke detaillering. Mooi gootje, mooi metselwerk, mooie kozijnen, mooie voordeuren, keramische pannetjes en net iets meer ict erin.”  

Bestel hier een los exemplaar

Bestel hier een los exemplaar
Van de orderportefeuille van 1,3 miljard euro met werk tot 2021 zit 1 miljard in projecten in grote steden. Twintig lopende projecten, zestig in ontwikkeling, en nog eens twintig recent verworven. Meurs: “We kunnen de concurrentie met de hele groten aan. Met de Top 10 makkelijker dan met nummer elf tot en met dertig, zoals ERA Contour, Synchroon, Lingotto, Van Wijnen en De Nijs.” Van der Vorm: “Bedrijven die ook heel snel kunnen schakelen en soms behendiger zijn dan wij.”  

Meurs: “Die hele grote jongens hebben het best wel lastig. Maar ze beginnen langzaam maar zeker aan te haken.”   
Van der Vorm: “Ballast is van het front af. Heijmans is van het front af. Die kom je nauwelijks nog tegen.”

Reageer op dit artikel