artikel

‘Vanuit mijn hart bouw ik iets op’

bouwbreed Premium 20

‘Vanuit mijn hart bouw ik iets op’
APA/Ruben Meijerink

Welke plek je ook inneemt in de bouwkolom, door samenwerking met opdrachtgevers of opdrachtnemers bereik je het meest, vindt Ton Jelissen. Hij stapte over van corporatie Portaal naar De Variabele Groot Onderhoud.

Wat vinden corporaties belangrijk als het gaat om onderhoud?
“Dat wij zorgen voor een betaalbare huurwoning, gebaseerd op planmatig onderhoud. Wij proberen de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. De onderhoudskosten per woning bedragen nu 1200 tot 1500 euro per jaar. Je kunt nadenken hoe dat slimmer kan door gebruik te maken van de kennis in de markt, bijvoorbeeld door toepassing van duurzame materialen. De investeringskosten in relatie tot de exploitatiekosten kunnen de huurder een lagere maandlast opleveren.”

Corporaties zijn uw klanten. Hoe houd je  rekening met de belangen van huurders?
“Je hebt altijd te maken met overlast bij grootschalig onderhoud of renovatie, maar wij zorgen ervoor dat die beperkt blijft en dat we communiceren wat wanneer gebeurt. Voor een corporatie zijn bewoners het belangrijkst, dus ook voor ons. Je dient de bewoners in een vroeg stadium mee te nemen in het project, anders worden ze overvallen. Wij willen bereiken dat de bewoner het centrum is van het onderhoud.”

Is het wennen om aan de andere kant van de tafel te zitten?
“Nee, niet echt. Ik heb eerder ook al in de aannemerij gewerkt en ik kom bij De Variabele in een ‘warm nest’. Er is wel wat veranderd. De markt is veel transparanter geworden. We laten zien wat we gaan doen. Door samen te werken weet een opdrachtgever waar hij aan toe is. Ook bij corporatie Portaal stond ik voor samenwerking met de hele bouwkolom. Wanneer je samenwerkt, bereik je het meest: het beste product, voor de beste kwaliteit en voor de beste prijs.”

U hebt veel ervaring in technische uitvoering en bouwkostenberekeningen, maar bent u ook thuis in acquisitie?
“Ook toen ik bij PRC werkte moest ik zelf werk binnenhalen. Dat doe je door je werk goed te doen en door gesprekken. Ook nu ga ik netwerken, zoals onlangs op de Provada. Daar ben ik niet bang voor. Ik laat mijn kennis gelden en laat mij leiden door transparantie en samenwerking. Ik probeer iets op te bouwen en probeer het vanuit mijn hart te doen.”

Is het gunstig voor de onderhoudssector dat corporaties minder kunnen bouwen? Ze geven dan wellicht meer geld uit aan onderhoud.
“Ik denk niet dat dat zo is. Ik kom van een corporatie met 50.000 huurwoningen. Dan moet je altijd zorgen voor onderhoud. We zouden het onderhoud eigenlijk zo moeten regelen dat renovatie niet meer nodig is. Dat is nog een utopie. Er is achterstallig onderhoud. De verhuurdersheffing heeft de bouw een tijd belemmerd, maak ik ben ervan overtuigd dat nieuwbouw ook weer aantrekt. Dat heeft geen invloed op onderhoud. Verduurzaming moet ook gebeuren.”
 Ton Jelissen
1956: Geboren in Nijmegen.
1972 – 1976: Bouwkunde, mts.
1977 – 1978: Militaire dienst.
1981 – 1982: Bouwkunde, Hoger Technische Instituut (HTI), Amsterdam.
1978 – 2001: Kostendeskundige, calculator en hoofd Calculatie bij diverse bedrijven en aannemers, zoals H. Oosterhout, Dijkema en Croonen, Heijmans en Giesbers bouw.
2001 – 2010: Bouwkostendeskundige PRC Bouwkostenmanagement (inmiddels Arcadis).
2010 – 2016: Manager realisatie woningcorporatie Portaal.
2016: Projectdirecteur De Variabele Groot Onderhoud. 

Reageer op dit artikel