artikel

Steen des aanstoots

bouwbreed 1142

Steen des aanstoots
Boudewijn Benting

In elke Nederlandse gemeente tenminste één object met een natuurstenen gevel. Dat is de droomwens van Thijs Zomer, een gedreven handelaar in bouwmaterialen die het bakstenenmonopolie wil doorbreken. Zijn alternatief: sfeerverhogende materialen uit Macedonië.

Tijdens een reis door Macedonië met baksteendeskundige Johan Plate, raakte deurenfabrikant en bouwmaterialenkenner Thijs Zomer gecharmeerd van natuurstenen gevels. Ze bezochten in 2008 enkele groeves en Zomer besloot een partijtje stenen te importeren. ‘‘Kijken of ik ze kon doorverkopen.’’ Want hij is een ondernemer die overal kansen ziet. Nadat een vrachtwagen de bestelling bij zijn loodsen in Hollandscheveld had afgeleverd, testte Zomer de stenen op de uitwerking van het Nederlandse klimaat. Hij legde ze eerst in een dompelbad en daarna in de diepvries. ‘‘De helft kon zo naar het afval. Maar deandere helft hield zich goed.’’ Die sortering bracht hij naar TNO voor verdere tests. Het laboratorium stelde vast dat het materiaal uitstekend bruikbaar zou zijn in de Lage Landen.

Daarop maakte Johan Plate de sten en geschikt voor de Nederlandsebouw. Hij zorgde ervoor dat ze kunnen worden verwerkt als baksteen, ondermeer door ze een breedte van 10 centimeter mee te geven. ‘‘In mediterrane streken worden ze gewoon op elkaar gestapeld. Wij laten de stenen op maat zagen en we bouwen met spouwen.’’

Desondanks kwam er van verkoop weinig terecht. Zomer en zijn exotische product werden met wantrouwen ontvangen. ‘‘De Nederlandse bouw is conservatief’’, stelt de handelaar vast. ‘‘Men schrikt van nieuwe materialen. We werden niet systematisch tegengewerkt door partijen die hun belangen wilden beschermen, het was gewoon de angst voor het onbekende.’’

Bovendien had de nieuwkomer het economisch tij niet mee. ‘‘We begonnen uitgerekend in het jaar dat de crisis uitbrak. Zie dan maar eens iemand te vinden die een experiment aandurft.’’

Lef

Maar Zomer bleef zoeken naar een opdrachtgever die het lef had om een project in natuursteen te laten bouwen. Uiteindelijk vond hij in Hardenberg een ondernemer die voor zijn nieuwe kantoor met houten gevelbekleding een trasraam van natuursteen bestelde. Het succes in Hardenberg kreeg al snel een vervolg met villa’s in onder andere Bloemendaal en Hilversum. Inmiddels ligt er een indrukwekkende lijst met projecten waarvoor Zomer natuurstenen leverde. Villa’s, tuinmuren, schoorstenen, keerwanden, het nationale brandweermonument in Schaarsbergen en vier viaducten over de ringweg bij Groningen. Bij outletcenter Batavia Stad in Lelystad wordt dit jaar een gevel met een oppervlak van 2000 vierkante meter natuursteen opgetrokken.

Metselen met natuursteen is een kunst apart. Om de kwaliteit te waarborgen vertrouwt Zomer het werk uitsluitend toe aan metselaars met affiniteit voor het vak. ‘‘Wij houden de regie zelf in handen, van winning tot verwerking en oplevering.’’ Het bedrijf zegt inmiddels te beschikken over een netwerk van vaklieden door heel Nederland. Zij mogen alleen werken met speciale voor dit doel ontwikkelde mortel. Ook transporteur en opperman worden scherp geïnstrueerd. Een kenmerk van natuurstenen gevels is dat de voegen eigenlijk niet zichtbaar mogen zijn, het moet een beetje lijken alsof de stenen los op elkaar zijn gestapeld. Plate: ‘‘De mortel mag je niet zien. De steen moet de gevel maken.’’

Om dat effect te kunnen garanderen, wordt ieder project individueel begeleid. Natuurgevelsteen brengt opdrachtgever, architect en metselaar samen op de bouwplaats en houdt in het begin zelf toezicht. Voordat de bouw van start gaat wordt een proefmuurtje opgetrokken om de kleur, de voeg en het verband te bepalen. Met aanvullend materiaal uit Hongarije, Bulgarije, Spanje en Ierland stelde Natuurgevelsteen zo’n vijftig verschillende sorteringen samen waaruit de klant kan kiezen. Opdrachtgevers weten vaak welke kleur en soort ze willen. De leverancier typeert hen als “eigenwijze, ondernemende mensen die niet voor het eerst een huis laten bouwen’’.

Sfeer

Daarnaast zijn ze kapitaalkrachtig, want een natuurstenen gevel is duurder dan een gevel van traditionele bakstenen. ‘‘Sfeer, beleving en emotie’’ geven volgens Zomer meestal de doorslag om voor het bijzondere materiaal te kiezen. Ondanks de groeiende vraag blijft Thijs Zomer de handel in en verwerking van natuurstenen, die hij er naast de fabricage van binnendeuren (BPZ in Tynaarlo en Van Vuuren in Grou) op nahoudt, als ‘‘een hobby’’ betitelen. Maar het is onderhand wel een hobby met vier vaste medewerkers in Nederland en twintig arbeiders in Macedonië die een boterham verdienen in de steengroeven.

Het woord hobby relateert hij vooral aan de voorlopig zeer bescheiden financiële resultaten van de onderneming. ‘‘Ik heb met dit bedrijf nog geen geld verdiend’’, beweert Zomer. “Maar ook geen verlies geleden,’’ voegt hij er meteen aan toe. De geschatte omzet van dit jaar bedraagt een miljoen euro. ‘‘Daarmee hebben we economisch bestaansrecht. Maar minstens zo belangrijk vinden we het o m in Macedonië werkgelegenheid te scheppen.’’

Reageer op dit artikel