artikel

Pionier in prefab dak- en gevelsystemen

bouwbreed Premium

Pionier in prefab dak- en gevelsystemen
beeld rouwkaart

Kant-en-klare geïsoleerde dakelementen zijn tegenwoordig standaard, maar waren veertig jaar geleden revolutionair. Kees van Opstal, die dit weekend overleed, was een van de pioniers in prefab dak- en gevelsystemen en voorvechter van het IFD-bouwen.

Kees van Opstal (1930-2016) bouwde in de jaren tachtig in een boerenschuur in Oisterwijk zijn eerste geprefabriceerde daken. Het bleek een schot in de roos: zijn onderneming Opstalan groeide uit tot Nederlands grootste dak- en gevelelementenbouwer. De Brabantse onderneming introduceerde onder meer de Dak Vlakmethode, waarbij alle dakelementen – inclusief panlatten, folie en coating – gecodeerd en op maat en volgens een helder inlegplan worden geleverd en voor een vaste totaalprijs geplaatst.

Prefabelementen

Van Opstal produceerde zijn prefabelementen in eerste instantie met polyuretheen als isolatiemateriaal. Maar nadat hij zijn bedrijf in 2001 (tweehonderd medewerkers, omzet 100 miljoen gulden) had verkocht aan Koninklijke IBC, verschoof zijn interesse naar milieuvriendelijker producten. Industrieel Flexibel en Demontabel (IFD) moest volgens hem niet alleen sneller bouwen mogelijk maken, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Het bedrijf Isovlas dat hij oprichtte, legt zich toe op productie van dak- en gevelelementen met vlasvezel als gezonde en goed isolerende vulling. “Hoog tijd dat dit product uit de geitenwollensokkensfeer wordt gehaald en een plaats vindt op de markt”, zei hij destijds tegen Cobouw.

Hij als stuurman, ik als menner

De paardensportfanaat startte het nieuwe bedrijf op met de huidige directeur Rogier van Mensvoort, die al jaren vierspan reed met de “enorme doorzetter” Van Opstal. “Hij als stuurman, ik als menner. Zo deden we dat in het bedrijf eigenlijk ook.” Behalve de bouwsector verliest ook de paardensport een markant figuur. Als sponsor van grote hippische evenementen en van vierspanrijders als IJsbrand Chardon en Mark Weusthof stak hij miljoenen in de paardensport.

Alzheimer

De laatste jaren was Van Opstal als gevolg van de ziekte van Alzheimer niet langer actief in het bedrijf Isovlas. De naam Opstalan bestond nog lange tijd, maar veranderde in 2013 in Unilin. Deze grote producent van dakelementen en isolatieplaten nam Opstalan in 2005 over.

Reageer op dit artikel