artikel

Floriadeterrein Venlo wordt grote banenmotor

bouwbreed Premium

Floriadeterrein Venlo wordt grote banenmotor
Petra Appelhof.

Het moest het nieuwe centrum van de Noord-Limburgse agribusiness worden, een campus voor de horticultuur. Maar drie jaar nadat de Floriade 2012 in Venlo werd afgesloten, is er nog maar weinig van de plannen terechtgekomen. Toch blijft er geloof in het project.

“Het is een fantastisch mooi gebied, met veel groen en open, inspirerende gebouwen. Het is een plek waar mensen helemaal tot zichzelf kunnen komen.” Johan Kusters had een paar jaar geleden een ambitieus plan om het Floriadeterrein, 66 hectare groot, te transformeren tot een activiteitenpark voor techniek, kunst, muziek en voeding. Bezoekers moesten zich op de inspirerende locatie bewust worden van hun passies en emoties.

Grote plannen, die uiteindelijk steeds bescheidener van omvang werden

“Uiteindelijk bleek het plan wel iets te groot”, geeft Kusters nu toe. Maar zijn bedrijf, Spirare, maakt wel degelijk gebruik van een deel van het terrein. “Wij gebruiken een aantal kleine paviljoens op het terrein voor een project met zo’n vijftig hoogbegaafde jongeren, die zijn vastgelopen in het onderwijs. Op deze plek willen we ze meer grip geven op hun eigen leven.” Het verhaal van Kusters lijkt exemplarisch voor het gebied: grote plannen, die uiteindelijk steeds bescheidener van omvang werden.

Het Floriadeterrein wordt tussen nu en tien jaar een hotspot van onderzoek en onderwijs

Maar de Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens blijft geloven in een grootse toekomst. Hij denkt dat het gebied aan de vooravond staat van een grote ontwikkelingsslag en een grote banenmotor zal worden voor de Noord-Limburgse regio. “Het Floriadeterrein wordt tussen nu en tien jaar een hotspot van onderzoek en onderwijs, een verdieping van de agribusiness in deze regio. En dat gaat goed. Twee bedrijven die gericht zijn op onderzoek naar de toekomst van onze voedselproductie hebben zich hier al gevestigd en ook anderen hebben interesse getoond.”

Inmiddels heeft ook de van oorsprong Brabantse HAS hogeschool een vestiging in Venlo geopend. Samen met de Maastricht University en de provincie ontwikkelt de hogeschool de Brightlands Campus Greenport Venlo, waar onderwijsinstellingen en bedrijfsleven samen werken aan onderzoek en innovaties.

Maar heel snel gaat dat nog niet. Na de Floriade bleven twee grote gebouwen over: de Innova Tower en Villa Flora. De gebouwen moeten weer verhuurd worden om de hoge bouwkosten te dekken, maar voorlopig zijn veel vierkante meters onverhuurd.

Twijfels

De Heerlense projectontwikkelaar Geerd Simonis kreeg de laatste weken van de opstelling van de Floriade al de opdracht om het terrein na de tentoonstelling te ontwikkelen. Maar anderhalf jaar geleden moest hij afhaken. “Mijn oorspronkelijke opdracht was om te kijken hoe het terrein exploitabel te maken was, maar al vrij snel bleek dat de gemeenten en provincie meer zagen in een functie op het gebied van agrofoods. Dat betekent dat er geen ruimte was voor evenementen en andere functies. Dat zou wel kunnen als tijdelijke invulling, maar daar geloof ik niet in. Zo’n terrein kun je maar één keer op de kaart zetten. Je kunt een evenemententerrein later niet gemakkelijk meer omtoveren tot een campus.”

Om middenin de wei zo’n concept neer te zetten, is geen sinecure

Zelf heeft Simonis zijn twijfels over de huidige koers voor het Floriadeterrein. “Er zijn goede voorbeelden van zo’n campusaanpak, maar als je daar beter naar kijkt, zie je dat een campus alleen succesvol is als daarbij een grote onderwijs- of onderzoeksinstelling, of een heel groot bedrijf is gevestigd. En als je kijkt naar Venlo dan is daar geen van beide. Om middenin de wei zo’n concept neer te zetten, is geen sinecure. Je gaat het niet redden met drie klaslokaaltjes in een dependance van een universiteit.” Simonis is benieuwd hoe de ontwikkeling nu verder gaat. “Ik rijd er wel eens langs over de A73 en dan zie ik maar weinig gebeuren.”

Johan Kusters zit er dichter op en ziet dat het de goede kant op gaat. “Er staan meer auto’s op de oprit van de gebouwen. Dat zegt wel dat er meer mensen werken. Je hoort wel over de plannen met het gebied, maar er wordt niet gebouwd. Het volbouwen van dit mooie gebied zou trouwens eeuwig zonde zijn. Deze openheid en ruimte: daar worden mensen vrolijk van.”

Cobouw Café

Dit artikel is een opmaat naar het Cobouw Café Limburg dat op 18 november plaatsvindt in Maastricht. Het Cobouw Café is een live talkshow in de kroeg met muziek, levendige discussies en interviews met professionals uit het hele werkveld.

Aan tafel zitten onder andere Michel Huisman, geestelijk vader van het Maankwartier; Jamaick Ruyters, de nieuwe telg in de directie van de Jac Ruytersgroep en oud-voetballer en vastgoedman Willy van de Kerkhof. De deuren van Grand Café Maastricht gaan om 18.30 open. Aanmelden kan via t.v.belzen@cobouw.nl

Reageer op dit artikel