artikel

Blog: Het lelijkste bouwwerk van Nederland?

bouwbreed Premium

Blog: Het lelijkste bouwwerk van Nederland?

Maak mooie dingen, betoogde ik vorige week. Veel gehoorde reactie: Wat is mooi? En wat lelijk? Goeie vragen. Tijd voor een lijstje. Prijzen en erkenningen voor mooie bouwwerken zijn er genoeg, maar wat vinden ‘we’ eigenlijk lelijk? Laten we op zoek gaan.

Nee, dit is niet de eerste zoektocht naar lelijkheid in de gebouwde omgeving. In 2006 verkozen de kijkers van het televisieprogramma Nova het plein voor het Kurhaus in Scheveningen tot de ‘Lelijkste Plek van Nederland‘. Twee jaar later ging Almere er met de titel vandoor.

De prijs voor het ‘lelijkste gebouw van Nederland’ werd voor zover ik weet één keer uitgereikt. Vijf jaar geleden oordeelden lezers van NRC Next dat de Stadshaard in Enschede het lelijkste pand 2009/2010 was. Laten we het jaarlijks doen, schreef de meest eigenwijze krant van Nederland. Sindsdien bleef het echter stil.

Nee dan de Britten. Die hebben sinds 2006 de Carbuncle Cup, vernoemd naar de speech van prins Charles uit 1984. “What is proposed is like a monstrous carbuncle on the face of a much loved and elegant friend”, becommentarieerde de oudste zoon van koningin Elizabeth II moderne architectuur. Dit jaar ging de Carbuncle – puist – naar de The Walkie-Talkie in London.

Dat kunnen wij toch ook? Laten we, in dit Jaar van de Ruimte, op zoek gaan naar de minder mooie bouwwerken in ons land. Dat kan een huis zijn, een station, een brug, maar ook een weg of dijk. Weet u een kandidaat? Laat het weten, het liefst met link naar een plaatje.

Voorwaarden? Die zijn er niet. Oké, laten we zeggen dat het project in kwestie na 2010 opgeleverd moet zijn. Succes. Ik ben benieuwd.

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel