artikel

Blog: Energieneutraal naar het winterstrand

bouwbreed Premium

Blog: Energieneutraal naar het winterstrand

Een wintercamping waar het altijd lekker weer is. Onder de antwoorden op energievraagstukken is dat een spectaculair concept*. Het ontkiemde in Zeeland waar campinghouders sidderen bij het idee van een slechte zomer omdat hun seizoen maar zes weken duurt.

Zeeland is niet het beoogde gebied om te beginnen. Dat is Brabant, een provincie rijk aan campings en vakantieparken. En oude fabrieken, waarvoor nieuwe bestemmingen nodig zijn. Het dak gaat van deze gebouwen af om plaats te maken voor een – vanzelfsprekend scherf- en splinterveilige – kasconstructie. Een geoliede samenwerking tussen de toeleveranciers, installateurs, bouwers en de beoogde gebruikers is de kern van het concept. Als team zorgen ze voor een enorme sprong voorwaarts op economisch-, technologisch- en procesgebied.

 

Zomer

De kampeerruimte blijft in het tradititionele hoogseizoen leeg. Verder is het 46 weken per jaar zomer voor de gasten. Die komen niet terecht in een bedompte hal maar integendeel: in een ruimte die garant staat voor een haast perfect buitengevoel. Voorzien is onder meer in een ruime daglichttoetreding. En daarmee tegelijk in veel passieve energie. Verder is er een ingenieus systeem voor aanvullende verwarming met onder meer stralingspanelen en een uitgekiende luchtbehandeling. Warmte-koudeopslag en een houtpelletketel, die genoeg heeft aan snoeihout van het recreatieterrein, maken eveneens deel uit van het installatietechnische kunstwerkje.

Temperaturen zijn regelbaar afhankelijk van de doelgroep. Gegarandeerd 24 graden ’s middags? Kan. Een nachttemperatuur van 18 graden, 16 graden of desnoods 20 graden? Allemaal mogelijk. De gasten zitten er, energieneutraal, gegarandeerd warmpjes bij.

Virtual reality

De camping valt eenvoudig te koppelen aan bestaande recreatieparken, waar veel voorzieningen zijn zoals horecagelegenheden, zwembad, et cetera. Daarbovenop biedt de camping zijn vertier, waar vast niet alleen de eigen gasten voor zullen vallen. Zo is er een strand met uitzicht op de winterse velden maar zonder het winterse gevoel. Fascinerend zijn kamers die na een spreekwoordelijke druk op de knop niet meer op kamers zullen lijken. Met behulp van virtual reality valt een strandwandeling te maken die realistisch aandoet door 3D-projectie, nagebootst zonlicht en een zilte strandbries. De weersgesteldheid is naar keuze. Liever virtueel sightsee-en in bijvoorbeeld Amsterdam? Kan er ook.

Fabriekspanden

Karakteristieke historische fabriekspanden met ruime maten zijn de droomoptie. Niettemin, met wat fantasie – schilderkunst, bosschages eromheen – is van een moderne hal met golfplatengevel ook gerust iets passends te maken.

Benieuwd, wanneer het daadwerkelijk zover komt dat op deze wijze wintervakanties een hele nieuwe dimensie krijgen. Zelf vlieg ik komende week allesbehalve energieneutraal naar een ander werelddeel. De luchtvaartmaatschappij meldt op het ticket de CO2-voetafdruk, die geenszins gering blijkt. Gaat u bomen planten?, Is de vraag. Zeker. Zelf. Maar dat had natuurlijk ook in Brabant gekund.

*Voor de duidelijkheid: dit is geen uitgewerkt concept maar een gedachtenoefening ter verkenning van de mogelijkheden om nieuwe markten van de grond te krijgen door onorthodoxe samenwerkingsverbanden.

 

Bart Mullink, verslaggever Economie    

Reageren op deze blog? Dat kan via b.mullink@cobouw.nl of op Twitter via @MullinkBart 

Reageer op dit artikel